Un fost pilot şochează cu declaraţia sa, la trei luni de la dispariţia misterioasă a avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, cu 239 de oameni la bord. Acesta susţine că a studiat în detaliu informaţiile referitoare la zborul MH370 devenit celebru, iar ceea ce s-a întâmplat cu aeronava nu ar fi fost un simplu accident, relatează presa occidentală.
Atât pilotul Ewan Wilson, cât şi jurnalistul Geoff Taylor, din Noua Zeelandă, au petrecut săptămâni bune căutând indicii despre zborul MH370, care a dispărut de pe ecranele radarelor la 8 martie, după o oră de la decolarea din Kuala Lumpur, cu direcţia Beijing.
După ce au adunat mai multe mărturii şi au intervievat rudele pilotului malaezian Zaharie Ahmad Shah, ei au ajuns la concluzia că avionul a dispărut în mod "calculat" şi "deliberat", şi nu ar fi trebuit să fie permis să se întâmple vreodată a[a ceva. Cei doi au scos şi o carte, intitulată "Good Night, Malaysian 370: The truth behind the loss of Flight 370", în care acuză autorităţile malaeziene de ascunderea adevărului.
Wilson şi Taylor au analizat timp de câteva săptămâni toate informaţiile legate de ultimele ore ale zborului aeronavei malaeziene. Mai mult, dificultatea de a găsi rămăşiţe ale aparatului de zbor prin intermediul semnalelor trimise de aparatura de la bordul avionului Boeing 777 nu este decât rezultatul unei manipulări, mai spun cei doi autori ai cărţii.
Autorităţile malaeziene au anunţat că au cheltuit 6,3 milioane de euro pentru căutarea epavei avionului. Această cifră nu vizează decât Malaezia, şi nu celelalte ţări care au participat la căutări, a precizat Azharuddin Abdul Rahman, un reprezentant al Aviaţiei civile din această ţară. Căutările zborului MH370 s-au soldat cu un eşec, ele fiind deja cele mai costisitoare din istoria aviaţiei. Dar costurile vor fi în continuă creştere, odată cu extinderea zonei de căutare în Oceanul Indian.
Apropiaţi ai pasagerilor din avionul malaezian vor să ofere 5 milioane de dolari (3,7 milioane de euro) persoanei care deţine informaţii legate de acest caz.
Familiile pasagerilor au anunţat într-un comunicat că a fost lansată o campanie de colectare de fonduri pe site-ul Indiegogo.
Se presupune că avionul care efectua cursa MH370 s-a prăbuşit în Oceanul Indian, pe o direcţie opusă planului său de zbor. După trei luni de căutări nu s-a reuşit însă localizarea epavei şi nici măcar nu au fost găsite resturi, iar o parte dintre apropiaţii pasagerilor cred că autorităţile din ţările implicate le ascund adevărul. "Suntem convinşi că undeva se află cineva care ştie ceva şi sperăm că această recompensă îl va determina să iasă din umbră", a spus Ethan Hunt, responsabilul proiectului "Reward MH370" (Recompensă MH370).