x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zboruri perturbate în Noua Zeelandă, în urma erupţiei unui vulcan

Zboruri perturbate în Noua Zeelandă, în urma erupţiei unui vulcan

de Mediafax    |    07 Aug 2012   •   07:59
Zboruri perturbate în Noua Zeelandă, în urma erupţiei unui vulcan

Eruptia de cenusa a unui vulcan inactiv de peste un secol a perturbat puternic spatiul aerian al Noii Zeelande marti, zeci de avioane fiind blocate la sol, informeaza Mediafax, care citeaza AFP.

Muntele Tongariro, situat pe Insula de Nord, a intrat in eruptie cu putin inainte de miezul noptii de luni spre marti (luni, 15.00, ora Romania), manifestand pentru prima data o activitate semnificativa din 1897 si pana in prezent, a anuntat Agentia neozeelandeza de seismologie GSN Science.

Potrivit Apararii Civile, eruptia nu a antrenat scurgeri de lava, dar a produs o coloana de cenusa care urca pana la 6.000 de metri altitudine, antrenand anularea a zeci de zboruri interne.

Zborurile internationale, in schimb, nu erau afectate.

"A fost ca si cum tuna si fulgera, ca un foc de artificii. A fost spectaculos", a declarat un locuitor din masivul Tongariro, David Bennett, pentru Fairfax Media.

Noua Zeelanda se afla pe Centura de Foc a Pacificului, la intalnirea placilor tectonice australiana si a Pacificului, inregistrand pana la 15.000 de cutremure pe an si o activitate vulcanica puternica.

Eruptia cu cele mai numeroase victime care a afectat tara s-a produs in 1953, cand bucati de roca din Muntele Ruapehu, pe Insula de Nord, au distrus un pod feroviar si au cauzat deraierea unui tren, provocand moartea a 151 de persoane.

×
Subiecte în articol: aeroport vulcan avion eruptie