x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zboruri suspendate

Zboruri suspendate

de Ana Ilie    |    29 Iul 2005   •   00:00
Zboruri suspendate

NASA a suspendat pe termen nedefinit viitoarele zboruri spatiale, dupa ce o bucata de spuma izolanta s-a desprins din naveta Discovery la lansare.

La doar o zi dupa reluarea zborurilor spatiale americane, NASA s-a vazut nevoita sa suspende iarasi pe termen nedefinit viitoarele calatorii spatiale. Desi la inceput lansarea navetei spatiale Discovery a fost catalogata drept "un succes", un "incident" petrecut in primele minute ale zborului a determinat agentia spatiala americana sa ia masuri drastice, de teama repetarii scenariului dramatic al navetei Columbia.

UN MILIARD. Americanii au cheltuit peste un miliard de dolari in decurs de doi ani si jumatate in incercarea de a rezolva problema bucatilor de spuma izolatoare care se desprind de navete la lansare si pot conduce la distrugerea acestora. Se pare insa ca si Discovery este urmarita de ghinionul Columbiei. La lansarea de marti, o bucata de spuma s-a desprins din naveta, fara a-i provoca, pana acum, probleme majore. In cazul navetei Columbia, vinovata de aprinderea navei la reintrarea in spatiul terestru si moartea celor sapte astronauti aflati la bord, a fost o bucata de spuma, cantarind 750 de grame si de dimensiunea unei valize, care a strapuns scutul termic al aripii stangi.

IN ASTEPTARE. "Pana cand nu vom rezolva problema, nu vom mai face nici o lansare", a declarat directorul de program al zborurilor spatiale, Bill Parsons. Asta inseamna ca cele trei navete spatiale ale NASA - Atlantis, Endeavour si Discovery (daca aceasta va reusi sa se reintoarca in siguranta pe Terra) - vor fi iarasi blocate la sol pentru o perioada mare de timp. In caz ca lucrurile se inrautatesc, Atlantis este pregatita sa recupereze in regim de urgenta echipajul de pe Discovery.

CUPLATA CU STATIA SPATIALA
In timp ce pe Pamant specialistii se chinuiesc sa inteleaga efectele incidentului de la lansare, Discovery si-a urmat nestingherita programul, reusind sa se cupleze cu succes la Statia Spatiala Internationala, la ora 14:18, ora Romaniei. La 13:15, comandantul Discovery, Eileen Collins, si copilotul James Kelly au efectuat manevre manuale pentru a roti naveta cu 360 de grade in jurul propriei axe. In acest timp, astronautii de pe Statia Spatiala au fotografiat baza navetei, pentru a vedea daca scutul termic al acesteia este intact sau a fost fisurat in timpul lansarii si ascensiunii.

×
Subiecte în articol: externe