x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel puţin 78 de morţi şi mii de răniţi în urma exploziilor din Beirut. „E ca o apocalipsă. Este foarte, foarte înspăimântător ceea ce se întâmplă acum”

Cel puţin 78 de morţi şi mii de răniţi în urma exploziilor din Beirut. „E ca o apocalipsă. Este foarte, foarte înspăimântător ceea ce se întâmplă acum”

04 Aug 2020   •   19:38
Cel puţin 78 de morţi şi mii de răniţi în urma exploziilor din Beirut. „E ca o apocalipsă. Este foarte, foarte înspăimântător ceea ce se întâmplă acum”

UPDATE 3 Bilanțul exploziilor a urcat la 78 de morți și peste 4.000 de răniți, potrivit BBC.

Conform unor surse libaneze, se pare că explozia ar fi fost provocată de scânteile provenite de la sudura unei uşi, astfel 2.750 de tone de azotat de amoniu au luat foc.

Tot oraşul a fost zdruncinat de explozie, care a început ca un incendiu în port, ca mai apoi să se transforme într-o explozie imensă care a creat un nor uriaş în formă de ciupercă.

Explozia s-a simţit la 240 de kilometri depărtare, până în Cipru, acolo unde oamenii au crezut că este vorba despre un cutremur.

Michel Aoun, preşedintele Libanului, a declarat că explozia a fost provocata de 2.750 tone de azotat de amoniu, depozitat într-un loc nesigur.

Practic, timp de 6 ani, libanezii au avut lângă ei o bombă, care, din păcate, a explodat în cursul zilei de ieri.

Preşedintele a declarat stare de urgenţă pentru două săptămâni, în timp ce va urma o perioadă de trei zile de doliu naţional, începând de azi.

Guvernul a alocat 66 de milioane de dolari - fonduri de urgenţă - pentru această catastrofă.

UPDATE 2 Bilanțul exploziilor a urcat la 73 de morți și 3.700 de răniți, potrivit Al Jazeera.

Exploziile sunt în curs de investigare, rapoartele preliminare arată o legătură dintre articolele pirotehnice şi produsele chimice depozitate.

Nazar Najarian, secretarul general al partidului politic Kataeb, a murit în urma exploziei, potrivit agenţiei de ştiri libaneză NNA.

Bachar Ghattas, martor la explozia din capitala Libanului, a descris scenele cumplite din capitala libaneză în urma exploziei ca fiind „o apocalipsă”.

„Puteţi vedea oameni răniţi pe străzile din Beirut, sunt cioburi de sticlă peste tot, maşini distruse, e ca o apocalipsă. Este foarte, foarte înspăimântător ceea ce se întâmplă acum, oamenii sunt speriaţi. Serviciile de urgenţă sunt copleşite de numărul de pacienţi. Portul Beirut este complet distrus în urma exploziei. Nu mai avem port!", a declarat bărbatul pentru CNN.

Ajuns la locul exploziei, Marwan Abboud, guvernatorul Beirutului, spune că scena arată ca după incidentul din Japonia, relatează The Guardian.

El a spus unui jurnalist libanez că o misiune este în desfăşurare pentru căutarea unor pompieri care se aflau pe şantier luptând împotriva focului izbucnit înainte de explozie și care apoi au dispărut.

„Au venit să lupte cu focul, apoi au dispărut”, spune el. „Nu ştim ce s-a întâmplat cu ei. (...)Acest lucru (explozia – n.r.) îmi aminteşte de ce s-a întâmplat în Japonia, la Hiroshima şi Nagasaki. (...) Nu am văzut niciodată daune de această dimensiune. Aceasta este o catastrofă naţională. Este o problemă pentru Liban şi nu ştim cum vom ieşi din ea”, a spus guvernatorul.

Între timp, ministrul de externe al Israelului, Gabi Ashkenazi, a negat orice sugestie potrivit căreia Israelul ar fi fost responsabil pentru explozia din Beirut: „Israelul nu are nicio legătură cu incidentul".

UPDATE 1  Cel puţin 50 de persoane au murit, iar alte 2.750 au fost rănite în urma exploziilor produse marţi după-amiază în zona portuară din Beirut, anunţă Guvernul libanez, conform cotidianului Le Figaro.

Bilanţul este încă provizoriu, a comunicat Ministerul libanez al Sănătăţii în cursul nopţii de marţi spre miercuri.

Premierul Libanului, Hassan Diab, a decretat doliu naţional şi a cerut ajutor străin. "Lansez un apel urgent adresat ţărilor prietene să ajute Libanul", a spus Hassan Diab.

O dublă explozie s-a produs marţi după-amiază în zona portuară din Beirut. Autorităţile suspectează că explozia s-a produs la un depozit în care erau substanţe puternic inflamabile sau muniţie stocată după confiscare.

Statele Unite, Israelul, Franţa, Rusia şi Iranul au anunţat că sunt dispuse să acorde asistenţă Libanului.

(sursa: Mediafax)

 

Stire initiala Sute de persoane au fost rănite, în urma exploziei puternice produse marţi după-amiază în oraşul libanez Beirut, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate libaneze citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

Potrivit surselor citate, în capitala Libanului au avut loc două explozii, iar zeci de persoane ar fi fost ucise, existând, de asemenea, sute de răniți. 

Unele clădiri s-au prăbuşit şi sunt persoane blocate sub dărâmături. Se înregistrează daune materiale semnificative pe o rază de câteva sute de metri.

Numeroase victime au fost transportate la spitale din centrul capitalei Libanului.

Deocamdată, potrivit presei libaneze, exploziile, produse în zona portuară, par a fi accidentale, deflagrațiile având loc la un depozit de artificii. 

 

×
Subiecte în articol: explozii Beirut