x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski cere arme cu rază lungă de acțiune

Zelenski cere arme cu rază lungă de acțiune

de Redacția Jurnalul    |    30 Iun 2024   •   09:40
Zelenski cere arme cu rază lungă de acțiune
Sursa foto: Hepta

Președintele ucrainean, Volodimir Zelensk, și-a reînnoit apelul pentru mai multe arme cu rază lungă de acțiune și apărare aeriană, după ce un atac cu rachete a ucis șapte persoane, inclusiv doi copii, scrie BBC.

Atacul rusesc asupra orașului Vilniansk a rănit, de asemenea, alte 31 de persoane, au declarat oficialii ucraineni.

În total, cel puțin 11 civili au fost uciși și alți 37 au fost răniți sâmbătă în atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, a raportat Reuters.

„Orașele și comunitățile noastre suferă zilnic din cauza acestor atacuri rusești”, a scris Zelenski într-o postare pe Telegram.

Dar el a adăugat că există „modalități de a depăși acest lucru”, inclusiv distrugerea lansatoarelor de rachete rusești și creșterea numărului de sisteme moderne de apărare aeriană.

El a postat imagini din Vilniansk care arată un crater mare lângă o clădire în flăcări, precum și mai multe cadavre întinse pe jos.

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a declarat că două rachete au lovit orașul, avariind infrastructura, un magazin și clădiri rezidențiale.

Aliații occidentali au furnizat deja Ucrainei o serie de arme cu rază lungă de acțiune - inclusiv rachete Scalp din Franța, Storm Shadow din Marea Britanie și ATACMS din SUA - precum și sisteme de apărare aeriană Patriot fabricate în SUA.

Cu toate acestea, fluxul de arme din partea SUA - de departe cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei - a eșuat la începutul anului 2024, după ce un proiect de lege care desemna un ajutor militar suplimentar a fost blocat în Congres.

Legislația a fost în cele din urmă adoptată în aprilie, iar sistemele de apărare antiaeriană și rachetele cu rază lungă de acțiune au ajuns pe liniile frontului în luna următoare.

Însă Ucraina a pus pierderile de vieți omenești și câștigurile teritoriale ale Rusiei în acest interval pe seama lipsei de muniție și de rachete de apărare antiaeriană cauzate de întârziere, în timp ce Zelenski a continuat să solicite sprijin suplimentar pentru a câștiga războiul.

Pe Telegram, el a mulțumit aliaților pentru ajutorul lor, dar a declarat că deciziile de a trimite armament suplimentar „trebuie accelerate”, deoarece „orice întârziere în deciziile din acest război înseamnă pierderea de vieți omenești”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×