x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski, promisiuni pentru eradicarea corupției la nivel înalt din Ucraina

Zelenski, promisiuni pentru eradicarea corupției la nivel înalt din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    23 Ian 2023   •   07:35
Zelenski, promisiuni pentru eradicarea corupției la nivel înalt din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că nu va tolera corupția, problema cronică a țării, care a fost trecută în plan secund de războiul împotriva Rusiei, și a promis că în această săptămână vor fi luate decizii cheie pentru eradicarea acesteia, scrie Reuters.

Promisiunea lui Zelenski a venit pe fondul acuzațiilor de corupție la nivel înalt, inclusiv un raport privind practici dubioase în domeniul achizițiilor militare, în ciuda faptului că oficialii au promovat unitatea națională pentru a face față invaziei.

"Vreau ca acest lucru să fie clar: nu se va reveni la ceea ce a fost în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane apropiate de instituțiile statului sau cei care și-au petrecut întreaga viață urmărind un scaun", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Ucraina a avut o lungă istorie de corupție galopantă și guvernare șubredă, Transparency International clasând corupția țării pe locul 122 din 180 de țări, nu mult mai bine decât Rusia, în 2021.

UE a făcut din reformele anticorupție una dintre cerințele sale cheie pentru aderarea Ucrainei, după ce a acordat Kievului statutul de candidat anul trecut.

"Săptămâna aceasta va fi momentul pentru decizii adecvate", a declarat Zelenski. "Deciziile au fost deja pregătite. Nu vreau să le fac publice în acest moment, dar totul va fi corect."

Ales cu o majoritate zdrobitoare în 2019 pe baza promisiunilor de a schimba modul în care este guvernat fostul stat sovietic, Zelenski a declarat că guvernul său a acceptat demisia unui ministru adjunct după o anchetă privind acuzațiile că acesta a acceptat mită.

El nu a identificat oficialul, dar rapoartele de presă au afirmat că un ministru adjunct interimar al dezvoltării regionale, Vasyl Lozinskiy, a fost reținut în urma unor acuzații de acceptare a unei mite.

Accentul reînnoit pe corupție l-a implicat și pe ministrul apărării Oleksiy Reznikov, după ce un ziar a raportat că armata ar fi obținut alimente la prețuri foarte umflate.

Ministerul lui Reznikov a descris acuzațiile ca fiind "false", iar o comisie parlamentară a fost solicitată să investigheze.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: zelenski coruptie ucraina