x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski: Eurovision, în Mariupol!

Zelenski: Eurovision, în Mariupol!

16 Mai 2022   •   07:15
Zelenski: Eurovision, în Mariupol!
Sursa foto: Agerpres

Ucraina, țară aflată în război, a câștigat Eurovision 2022, Orchestra Kalush obţinând 631 de puncte în finala de la Torino. La câteva ore după victorie, noii campioni Eurovision și-au lansat videoclipul oficial - o realizare artistică impresionantă, filmată în Kiev și în ruinele orașelor eliberate, din jurul capitalei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis felicitări trupei Kalush Orchestra și a spus că țara sa se va strădui pentru a găzdui „într-o zi” concursul european în Mariupol. „Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa! Anul viitor Ucraina va găzdui Eurovision!”, a spus Volodimir Zelenski pe pagina sa de Facebook. „Ne vom asigura că într-o zi participanții și oaspeții Eurovision vor fi găzduiți în Mariupolul ucrainean. Liber, liniștit, restaurat! Mulțumim pentru victorie Kalush Orchestra și tuturor celor care ne-au votat!”, a mai spus președintele Ucrainei.

„Imnul victoriei noastre”

Piesa Ștefania, cu care ucrainenii au cucerit Europa, a fost inițial „un imn sincer pentru mame și nimic mai mult”, explică Kalush Orchestra în descrierea videoclipului. Războiul declanșat de Rusia a schimbat însă interpretarea. Imaginile prezintă mame în uniformă de luptă, care își pun copiii la adăpost și se presupune că pleacă apoi să își apere țara.

„Deși nu există niciun cuvânt despre război în cântec, mulți oameni au început să asocieze cântecul cu mama Ucraina. Mai mult, societatea a început să-l numească imnul războiului nostru! Dar dacă Ștefania este acum imnul războiului nostru, aș vrea să devină imnul victoriei noastre”, au spus artiștii ucraineni pe escxtra.com, site al fanilor Eurovision.

Clipul a fost filmat în Kiev, Hostomel, Bucha, Irpin și Borodyanka.

Scandalul juriilor

Pe podiumul Eurovision s-au mai aflat Sam Ryder, din Marea Britanie, cu piesa Space Man, și Chanel, din Spania, cu SloMo. România, prin WRS, s-a clasat pe locul 18, în finala cu 25 de participanți.

Ediția din acest an a avut parte și de scandal, după ce organizatorii au dezvăluit că şase jurii naţionale, între care și cel al României, au fost eliminate din concurs, în cea de-a doua semifinală, din cauza unor nereguli la vot, același lucru petrecându-se și în finală.

În replică, TVR afirmă că „regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator”. Coordonatorul concursului anunţase că ţara noastră oferă 12 puncte Ucrainei.

Celelalte țări sancționate au fost Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia şi San Marino.

×