x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski spune, la Haga, că Putin trebuie să răspundă în fața justiției

Zelenski spune, la Haga, că Putin trebuie să răspundă în fața justiției

de Redacția Jurnalul    |    04 Mai 2023   •   18:45
Zelenski spune, la Haga, că Putin trebuie să răspundă în fața justiției
Sursa foto: Hepta

Președintele rus Vladimir Putin trebuie să fie adus în fața justiției pentru războiul din Ucraina, a declarat joi, la Haga, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut crearea unui tribunal pentru crime de război separat de Curtea Penală Internațională.

„Agresorul trebuie să simtă întreaga putere a justiției. Aceasta este responsabilitatea noastră istorică”, a declarat Zelenski, potrivit Reuters.

„Doar o singură instituție este capabilă să răspundă la crima originală, crima de agresiune: un tribunal. Nu un compromis care să le permită politicienilor să spună că se presupune că cazul este rezolvat, ci un tribunal adevărat, cu adevărat adevărat, cu drepturi depline”.

Un act de agresiune este definit de Organizația Națiunilor Unite ca fiind „invazia sau atacul forțelor armate ale unui stat (asupra) teritoriului unui alt stat, sau orice ocupație militară”.

Curtea Penală Internațională, care are sediul la Haga și pe care Zelenski a vizitat-o joi, a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru suspiciunea de deportare a copiilor din Ucraina. Dar nu are jurisdicție asupra presupuselor infracțiuni de agresiune, iar Comisia Europeană, printre altele, și-a adus deja sprijinul pentru crearea unui centru internațional separat pentru urmărirea penală a infracțiunii de agresiune în Ucraina, care ar urma să fie înființat la Haga.

„Cu toții vrem să vedem un Vladimir diferit aici, la Haga, cel care merită să fie sancționat pentru acțiunile sale criminale aici, în capitala dreptului internațional”, a declarat Zelenski, referindu-se la Putin.

„Sunt sigur că vom vedea că se va întâmpla acest lucru atunci când vom câștiga, și vom câștiga”, a spus el, adăugând: „Oricine aduce războiul trebuie să primească judecata”.

Întrebări juridice și practice majore rămân în legătură cu modul în care o astfel de instanță ar fi legitimată, fie de un grup de țări care să o susțină, fie cu aprobarea Adunării Generale a ONU.

Rusia nu este membră a CPI și respinge deja jurisdicția acesteia. Ea neagă comiterea de atrocități în timpul conflictului său cu Ucraina, pe care îl numește „operațiune specială” pentru „demilitarizarea” vecinului său.

În prima sa vizită oficială în Olanda, Zelenski a vizitat CPI timp de mai mai puțin de o oră.

La plecare, Zelenski, îmbrăcat în modul său caracteristic, kaki, a făcut cu mâna unei familii ucrainene care se afla în fața clădirii CPI, în timp ce aceasta striga „Slava Ukraini” - sau Glorie Ucrainei.

Olanda a fost un susținător puternic al Ucrainei, Rutte declarând în februarie că nu exclude niciun fel de sprijin militar pentru Kiev, atâta timp cât acest lucru nu aduce NATO în conflict cu Rusia.

Rusia a intensificat atacurile în timp ce Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă pentru a încerca să recupereze terenurile ocupate de Rusia în sud și est. Miercuri, bombardamentele rusești în regiunea Herson, situată în sudul liniei de front, au ucis cel puțin 23 de civili.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Volodimir Zelenski