x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski la Berlin: Putem face ca înfrângerea Rusiei să fie „ireversibilă”

Zelenski la Berlin: Putem face ca înfrângerea Rusiei să fie „ireversibilă”

de Redacția Jurnalul    |    14 Mai 2023   •   23:20
Zelenski la Berlin: Putem face ca înfrângerea Rusiei să fie „ireversibilă”
Sursa foto: Hepta

Președintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina și susținătorii săi occidentali ar putea face „ireversibilă” o înfrângere a Rusiei în război încă din acest an și a mulțumit Germaniei pentru că este un „prieten adevărat” în timpul unei vizite la Berlin, scrie Reuters.

Zelenski a obținut un mare impuls militar în timpul vizitei sale, guvernul german anunțând sâmbătă un ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest fel de la invazia Rusiei din februarie anul trecut.

„Acum este momentul să determinăm sfârșitul războiului încă din acest an, putem face ca înfrângerea agresorului să fie ireversibilă încă din acest an”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz.

Între timp, Scholz a subliniat angajamentul Germaniei de a continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar, evitând o întrebare despre tensiunile anterioare din relațiile bilaterale și ocolind o altă întrebare despre speranțele Kievului de a adera la NATO.

Germania, care este cea mai mare economie europeană, s-a confruntat cu critici la începutul războiului pentru ceea ce unii au numit un răspuns ezitant, dar a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de asistență financiară și militară pentru Ucraina.

Se așteaptă ca Ucraina să lanseze operațiuni contraofensive majore în următoarele săptămâni pentru a încerca să recucerească porțiuni din estul și sudul său de la forțele rusești.

În prima sa vizită în Germania de la începutul invaziei rusești, Zelenski a declarat că Kievul este pregătit să discute inițiativele de pace externe din partea altor state, dar că aceste propuneri ar trebui să se bazeze pe poziția Ucrainei și pe planul său de pace.

„Războiul are loc pe teritoriul țării noastre și, prin urmare, orice plan de pace se va baza pe propunerile Ucrainei”, a declarat el, purtând pantalonii săi de luptă kaki și un pulover negru, care îl caracterizează.

Kievul a exclus ideea oricăror concesii teritoriale către Rusia și a declarat că își dorește fiecare centimetru de pământ înapoi. Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 și, începând de anul trecut, a pretins că a anexat alte patru regiuni ucrainene, pe care Moscova le numește acum pământ rusesc.

„Ucraina este pregătită pentru pace. Dar ea cere, pe bună dreptate și cu sprijinul nostru, că acest lucru nu poate însemna înghețarea războiului și o formă de pace dictată de Rusia”, a declarat Scholz.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: zelenski Germania