x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski salută decizia "istorică" de emitere a mandatului de arestare pe numele lui Putin

Zelenski salută decizia "istorică" de emitere a mandatului de arestare pe numele lui Putin

de Redacția Jurnalul    |    18 Mar 2023   •   06:40
Zelenski salută decizia "istorică" de emitere a mandatului de arestare pe numele lui Putin
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat, vineri seară, decizia "istorică" a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

"Avem astăzi o decizie semnificativă a justiţiei internaţionale, într-un caz care prezintă perspective reale. Este o decizie istorică şi va conduce la responsabilitate istorică", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit postului de televiziune CNN şi cotidianului Le Monde.

"În investigaţiile penale ale autorităţilor noastre, au fost consemnate peste 16.000 de cazuri de copii ucraineni deportaţi forţat de către forţele de ocupaţie. Dar numărul real al deportărilor ar putea fi mult mai mare. O astfel de operaţiune penală ar fi fost imposibilă fără ordinele principalului lider al statului terorist", a acuzat Volodimir Zelenski.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat, vineri, emiterea unui mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru presupusa responsabilitate în crime de război comise în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse. "Astăzi, 17 martie 2023, Camera Preliminară numărul II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare în cazul a două persoane, în contextul crizei din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin şi doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova", comisar prezidenţial rus pentru Drepturile copiilor, a anunţat instanţa judiciară.

Preşedintele Rusiei "este suspectat că ar fi responsabil de crime de război, prin deportarea ilegală a populaţiei (copii) şi transferul ilegal al populaţiei (copii) din zone ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă. Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând cu data de 24 februarie 2022. Există motive rezonabile să credem că domnul Putin este personal responsabil de crimele menţionate", subliniază instanţa judiciară. Mandatele de arestare au fost emise într-un caz care are legătură cu o investigaţie lansată de procurorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) la cererea Ucrainei, care acuză Rusia că a deportat forţat mii de copii ucraineni din zonele de conflict.

Rusia a catalogat drept "revoltătoare" şi "nulă" decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin, Moscova amintind că nu recunoaşte jurisdicţia instanţei internaţionale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: zelenski mandat arestare putin