x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski sancționează peste 100 de persoane și zeci de grupuri rusești

Zelenski sancționează peste 100 de persoane și zeci de grupuri rusești

de Redacția Jurnalul    |    19 Noi 2023   •   09:40
Zelenski sancționează peste 100 de persoane și zeci de grupuri rusești
Sursa foto: Hepta

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a sancționat 37 de grupuri rusești și 108 persoane, inclusiv un fost prim-ministru și un fost ministru al educației. El spune că urmărește să combată răpirile de copii din Ucraina în timpul războiului și alte „terori rusești”, potrivit Reuters.

„Intensificăm presiunea statului nostru asupra lor și fiecare dintre ei trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut”, a declarat președintele Ucrainei într-un discurs, sâmbătă noapte, după ce au fost emise decretele corespunzătoare cu semnătura sa.

Zelenski nu a asociat persoane sau grupuri specifice cu anumite fapte rele. Decretele arătau o gamă de sancțiuni de 10 ani împotriva persoanelor fizice și sancțiuni de cinci ani împotriva unor organizații non-profit, inclusiv unul numit în engleză „Fundația Rusă pentru Copii”.

Zelenski a declarat în discursul său că lista includea „cei implicați în răpirea și deportarea copiilor ucraineni de pe teritoriul ocupat” și persoane care „în diferite moduri întrețin teroarea rusă împotriva Ucrainei”.

Unele dintre persoanele sancționate recent, printre care se numără multe persoane cu cetățenie rusă, fuseseră pedepsite anterior cu sancțiuni separate sau similare.

Printre acestea se numără Dmytro Tabachnyk, fost ministru al educației și științei, căruia i-a fost retrasă cetățenia ucraineană în februarie, și fostul prim-ministru Mykola Azarov.

Împreună cu fostul președinte Viktor Ianukovici, lui Azarov i-au fost înghețate anterior activele și proprietățile, printre alte sancțiuni.

Cei doi bărbați au fugit din Ucraina în Rusia în 2014, după reprimarea protestelor de stradă care au ucis peste 100 de manifestanți la Kiev.

Printre alte persoane sancționate sâmbătă se numără Serghei Aksyonov, șeful instalat de Rusia în Crimeea, și Leonid Pasechnik, pe care Putin l-a numit șef al Luhansk, regiunea din estul Ucrainei anexată de Rusia în 2022.

Grupurile rusești sancționate au inclus mai multe grupuri ale căror nume sau site-uri web indică faptul că operează cu copii.

Unul dintre grupurile sancționate se numea Kvartal Lui, ceea ce corespunde unei organizații cu un site web care spune că fondatoarea sa este comisarul pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, ea însăși sancționată de Kiev în octombrie 2022.

Curtea Penală Internațională de la Haga a emis luna aceasta un mandat de arestare împotriva lui Lvova-Belova, alături cu președintele Vladimir Putin, acuzându-i de crima de război pentru deportarevde copii din Ucraina.

Kievul spune că aproximativ 20.000 de copii au fost mutați în Rusia sau pe teritoriul controlat de Rusia fără consimțământul familiei sau al tutorilor, ceea ce, potrivit acestuia, reprezintă o crimă de război care corespunde definiției de genocid din Tratatul ONU.

Universitatea Yale a publicat, joi, o cercetare potrivit căreia peste 2.400 de copii cu vârste cuprinse între șase și 17 ani au fost, de asemenea, duși în 13 centre din Belarus, țară aliată a Rusiei.

Raportul, realizat de un grup care primește finanțare din partea Departamentului de Stat al SUA, a afirmat că transporturile prin teritoriul rusesc către vecinul său vestic au fost „în cele din urmă coordonate” între Putin și liderul belarus Alexander Lukașenko.

Decretele lui Zelenski au confirmat o decizie a Consiliului Național de Securitate și Apărare de a emite sancțiuni, inclusiv blocarea activelor, a comerțului, a tranzitului, a leasingului, a scoaterii de capital, a achizițiilor de terenuri și a altor activități financiare și economice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×