x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski a primit sprijinul lui Biden şi Harris, înainte de întâlnirea cu Trump

Zelenski a primit sprijinul lui Biden şi Harris, înainte de întâlnirea cu Trump

de Redacția Jurnalul    |    27 Sep 2024   •   10:45
Zelenski a primit sprijinul lui Biden şi Harris, înainte de întâlnirea cu Trump
Sursa foto: Hepta/Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski, care a primit joi la Washington un nou pachet de ajutoare de la Joe Biden şi sprijinul Kamalei Harris, va avea vineri o întâlnire mult mai delicată cu Donald Trump, foarte critic în privinţa masivului ajutorul american pentru Ucraina, scrie AFP.

"După cum ştiţi, Zelenski a cerut să ne întâlnim. Mă voi întâlni cu el mâine dimineaţă în jurul orei 09.45 la Trump Tower", la New York, a anunţat joi fostul preşedinte şi candidat republican la Casa Albă.

"Cred că voi putea încheia rapid un acord între preşedintele Putin şi preşedintele Zelenski", a spus el, asigurând că nu doreşte o "capitulare" a Ucrainei, cum îl acuză rivala sa democrată pentru Casa Albă, Kamala Harris.

Volodimir Zelenski va veni la întâlnirea lor asigurat de sprijinul actualei administraţii, dar evident îngrijorat pentru ajutorul american în cazul victoriei lui Donald Trump la alegerile din 5 noiembrie, care se anunţă foarte strânse.

"Rusia nu va câştiga", a declarat joi Joe Biden din Biroul Oval.

Pentru a "ajuta Ucraina să câştige acest război", el anunţase puţin mai devreme o "creştere a ajutorului de securitate" - dar fără unda verde sperată de Kiev pentru a lansa spre Rusia rachete cu rază lungă de acţiune fabricate în Statele Unite.

"Sprijinul meu pentru poporul ucrainean este neclintit", a declarat la rândul său vicepreşedinta şi candidata democrată Kamala Harris, în cursul unei întâlniri separate cu preşedintele ucrainean.

"Sunt oameni în ţara mea care ar dori să forţeze Ucraina să abandoneze regiuni mari din teritoriul său suveran, care ar cere ca Ucraina să se declare neutră şi care ar cere ca Ucraina să renunţe la relaţiile militare cu alte ţări. Aceste propuneri sunt aceleaşi cu cele ale lui Putin şi nu sunt propuneri de pace. Acestea sunt propuneri de capitulare, ceea ce este periculos şi iresponsabil", a adăugat ea.

Ţinta acestor afirmaţii este clară: fostul preşedinte Donald Trump, candidat republican la Casa Albă, care l-a atacat puternic în ultimele zile pe Volodimir Zelenski, reproşându-i că împiedică un "acord" pentru a pune capăt războiului.

Potrivit presei americane, fostul preşedinte nu a apreciat un interviu acordat de Volodimir Zelenski revistei New Yorker - în care şeful statului ucrainean a afirmat că Donald Trump "nu ştie de fapt cum să oprească acest război".

"Continuăm să dăm miliarde de dolari unui om care refuză să încheie un acord, Zelenski", a denunţat Donald Trump miercuri în timpul unui miting de campanie.

"De fiecare dată când a venit în ţara noastră, a plecat cu 60 de miliarde de dolari, cred că este cel mai bun comerciant de pe planetă", a ironizat fostul preşedinte.

"Acest război poate fi câştigat şi o pace dreaptă poate fi încheiată, dar numai cu Statele Unite", a pledat şeful statului ucrainean, venit la Washington să-şi prezinte "planul de victorie".

Joe Biden a anunţat că pe 12 octombrie va avea loc un summit la nivel înalt în Germania cu 50 de ţări aliate ale Ucrainei.

Democratul de 81 de ani, mare arhitect al sprijinului occidental pentru Ucraina de la invazia acesteia de către Rusia în februarie 2022, a decis joi să acorde încă un pachet de ajutoare militare, în valoare de 8 miliarde de dolari.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

AGERPRES

×