x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski: Trupele ucrainene dețin un oraș cheie, iar Rusia trage mai multe rachete

Zelenski: Trupele ucrainene dețin un oraș cheie, iar Rusia trage mai multe rachete

16 Oct 2022   •   06:05
Zelenski: Trupele ucrainene dețin un oraș cheie, iar Rusia trage mai multe rachete
Sursa foto: Hepta

Trupele ucrainene dețin în continuare orașul strategic Bakhmut din estul țării, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei, în timp ce situația din regiunea Donbas rămâne foarte dificilă, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Zelenski, în mesajul său de seară, a mai spus că rachetele și dronele rusești au continuat să lovească orașele ucrainene, provocând distrugeri și victime.

Deși trupele ucrainene au recucerit mii de kilometri pătrați de teren în recentele ofensive din est și sud, oficialii spun că progresele vor încetini probabil odată ce forțele Kievului vor întâmpina o rezistență mai hotărâtă.

Luptele sunt deosebit de intense în estul provinciilor Donețk și Luhansk, la granița cu Rusia.

Forțele rusești au încercat în repetate rânduri să cucerească Bakhmut, care se află pe un drum principal care duce spre orașele Sloviansk și Kramatorsk. Ambele sunt situate în regiunea Donetsk.

"Luptele active continuă în diferite zone ale frontului. O situație foarte dificilă persistă în regiunea Donețk și în regiunea Luhansk", a declarat Zelenski. "Cea mai dificilă situație este în direcția Bakhmut, ca și în zilele precedente. Ne menținem pozițiile".

Separat, statul major al forțelor armate ucrainene a declarat într-o postare pe Facebook că trupele au respins sâmbătă un total de 11 atacuri rusești separate în apropiere de Kramatorsk, Bakhmut și orașul Avdiivka, la nord de Donețk.

Zelenski a precizat că forțele ruse, care luni au aruncat o ploaie de rachete de croazieră asupra mai multor orașe ucrainene, au lovit ținte în șapte regiuni în ultimele două zile.

"Unele dintre rachete și drone au fost doborâte, dar, din păcate, nu toate. Din păcate, există distrugeri și victime", a declarat el. Kievul a declarat vineri că se așteaptă ca Statele Unite și Germania să livreze sisteme antiaeriene sofisticate în această lună.

Zelenski a mai spus că aproape 65.000 de ruși au fost uciși până în prezent de la invazia din 24 februarie, un număr mult mai mare decât estimarea oficială a Moscovei din 21 septembrie, de 5.937 de morți. În august, Pentagonul a declarat că Rusia a suferit între 70.000 și 80.000 de victime, ucise sau rănite.

(sursa: Mediafax)

×