x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zidul vorbelor politice

Zidul vorbelor politice

de Sînziana Stancu    |    09 Noi 2009   •   00:00

Momentul aniversar al prăbuşirii Zidului Berlinului a fost şi un prilej pentru politicienii care au participat la festivităţile din Germania de a spune vorbe de duh despre marele moment istoric.

*Cancelarul german Angela Merkel: "Oamenii mai uită uneori câţi dintre ei nu au putut să plece din ţară ani de zile sau câţi au stat în închisoare...  Înainte de bucuria eliberării mulţi au suferit".

*Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov: "Aptitudinile mele de clarvăzător şi cele ale cancelarului german de-atunci Helmut Kohl nu au fost bune de nimic. Nu ne-am gândit deloc că Zidul ar putea să cadă atât de repede".
*Secretarul de stat american Hillary Clinton: "Acum trebuie să ne concentrăm atenţia către provocările secolului al XXI-lea. Un zid, fizic, se poate dărâma,  dar sunt atâtea alte ziduri nevăzute peste care va trebui să trecem, iar pentru asta va trebui să lucrăm împreună".

*Premierul britanic Gordon Brown: "Zidul care a ţinut ca într-o închisoare o jumătate de oraş, o jumătate de ţară, o jumătate de continent, o jumătate de lume aproape un sfert de secol a fost dărâmat prin marea forţă a tuturor - spiritul de nezdruncinat al bărbaţilor şi femeilor care au avut curajul să viseze pe întuneric, care au ştiut că forţa are doar o forţă temporară de a dicta, dar şi una care să ia decizia finală".

*Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle: "Nu plâng cu uşurinţă, însă au fost trei momente în viaţa mea când am urmărit istoria la televizor şi am plâns. Când a căzut Zidul, eram de-a binelea emoţionat, tulburat, dar şi fericit".

×
Subiecte în articol: externe