x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ziua Furiei: Răzbunarea iraniană pentru uciderea liderului Hamas poate declanșa un război pe scară largă

Ziua Furiei: Răzbunarea iraniană pentru uciderea liderului Hamas poate declanșa un război pe scară largă

de Redacția Jurnalul    |    03 Aug 2024   •   13:20
Ziua Furiei: Răzbunarea iraniană pentru uciderea liderului Hamas poate declanșa un război pe scară largă
Sursa foto: Hepta

Oficialii americani estimează că represaliile Iranului după asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, ar putea avea loc în zilele următoare.

Decizia SUA de a trimite nave de război și escadrile de vânătoare în Orientul Mijlociu va marca probabil cea mai mare deplasare de forțe americane în regiune din primele zile ale războiului din Gaza, când Pentagonul a trimis două grupuri de atac ale portavioanelor în Orientul Mijlociu, într-un avertisment public adresat grupurilor militante regionale de a nu extinde luptele, potrivit CNN.

Regiunea se pregătește pentru o ripostă iraniană după ce liderul suprem al țării a promis să atace Israelul pentru asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, la începutul acestei săptămâni.

Israelul nu a comentat asasinatul.

Oficialii americani au declarat că atacul iranian ar putea avea loc în zilele următoare, iar SUA urmăresc îndeaproape regiunea pentru orice indicii cu privire la modul în care acesta ar putea avea loc.

Oficialii au declarat că atacul ar putea fi similar cu raidul de rachete balistice și drone lansate de Iran împotriva Israelului în aprilie, dar ar putea fi, de asemenea, mai mare și mai complex.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a sugerat că un atac coordonat împotriva Israelului ar putea fi în pregătire după ce Israelul a asasinat unul dintre comandanții de vârf ai grupării susținute de Iran la Beirut, cu mai puțin de 24 de ore înainte de uciderea lui Haniyeh.

„Pentru că au ales să se lupte cu toată lumea, nu știu de unde va veni răspunsul... răspunsul va veni separat sau coordonat", a declarat el într-un discurs susținut joi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ziua furiei hamas