Chiar de la inceput, din prima zi mondiala a "indignatilor", aceasta miscare globala la care au raspuns deocamdata 82 de tari si 951 de orase si a reunit zeci de mii de oameni a fost marcata de violente, in special la Roma si la New York, unde s-au produs si arestari.
Sub sloganurile "Popoarelor din lume, ridicati-va!" sau "Iesi in strada, creeaza o noua lume!", "indignatii" au protestat fata de criza financiara si incapacitatea guvernelor tarilor afectate de a-i face fata, precum si fata de lumea finantelor in care protestatarii nu mai au incredere si, din contra, sunt convinsi ca aceasta sta in realitate la baza tuturor relelor si ca este cea care conduce de fapt lumea.
La Washington, mii de "indignati" au manifestat impotriva "rapacitatii" finantelor, cerand "locuri de munca si justitie". Aproximativ 300 de manifestanti s-au adunat in fata Casei Albe si a Departamentului Trezoreriei, protestand fata de "mafia financiara", dupa care s-au alaturat altui miting. Protestele de pe Wall Street au "contaminat" rapid zeci de alte tari si de pe alte continente. Astfel, in Canada, peste 10.000 de protestatari au manifestat cu pancarte sau chitare in mana, dintre care 5.000 la Toronto, in cartierul financiar, cerand o mai buna repartizare a bogatiilor, "adevarul despre 11 septembrie" sau "apararea drepturilor animalelor".
In Europa, violente spectaculoase au izbucnit la Roma, cu ocazia mitingului la care au participat zeci de mii de protestatari purtand pancarte ce proclamau: "O singura solutie, revolutie!", "Nu suntem bunuri in mainile bancherilor", relateaza AFP. Catre seara, piata istorica a Basilicii San Giovanni in Laterano devenise camp de lupta. Totusi, "indignatii" l-au avut putin de partea lor pe guvernatorului Bancii Italiei, Mario Draghi, care va prelua luna viitoare conducerea Bancii Centrale Europene. "Tinerii au dreptate sa fie indignati (...) sunt furiosi pe lumea finantelor. Ii inteleg?, a declarat guvernatorul, un economist in varsta de 64 de ani, cu ocazia reuniunii G20 de la Paris. El a condamnat insa incidentele din Roma.
La Atena, epicentrul crizei financiare europene, mii de manifestanti s-au adunat seara in fata Parlamentului.
In Portugalia, 50.000 de persoane de toate varstele au defilat la Lisabona, strigand "afara FMI".
La Madrid, "leaganul" miscarii "indignatilor" creata la 15 mai, zeci de mii de persoane au mers spre Puerta del Sol, piata emblematica pe care "indignatii" au ocupat-o timp de o luna in timpul revoltelor initiale.
"Indignarea" a ajuns si la Londra, unde 800 de persoane s-au adunat in City si au primit sprijinul neasteptat al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care locuieste in apropiere de capitala britanica. "Sustinem ce se intampla aici, pentru ca sistemul bancar din Londra este beneficiarul banilor proveniti din coruptie", a afirmat Assange in fata Catedralei St. Paul, unde se reunisera manifestantii.
In Olanda, mii de manifestanti au protestat la Haga, in Amsterdam. In Elvetia, protestele au avut loc in Paradeplatz din Zürich, piata emblematica a finantelor elvetiene, in timp ce la Paris au manifestat cateva sute de "indignati".
Protestatarii au avut ca tinta de altfel locurile simbolice ale finantelor mondiale, precum sediul BCE din Frankfurt, in fata caruia au protestat 5.000-6.000 de persoane.
In Balcani, mitingurile au reunit circa 3.000 de persoane la Zagreb si cateva sute in alte orase, precum Sarajevo si Belgrad.
Manifestatii au avut loc de asemenea in America Latina, peste 5.000 de "indignati" chilieni defiland la Santiago.
"Din America pana in Asia, din Africa pana in Europa, popoarele trebuie sa se ridice pentru a-si revendica drepturile si a cere o democratie adevarata", afirma manifestul miscarii din 15 octombrie, care mai spune ca "Puterile lucreaza pentru beneficiul unora, ignorand vointa majoritatii. Aceasta situatie intolerabila trebuie sa inceteze".