x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie 12 ani de închisoare pentru fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa

12 ani de închisoare pentru fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa

25 Mar 2016   •   10:30
12 ani de închisoare pentru fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa
Sursa foto: Foto: saptamana.net

Fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, a fost condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare într-un dosar în care a fost judecat alături de doi oameni de afaceri pentru retrocedări ilegale, instanţa dispunând ca ei să plătească statului 13 milioane de lei daune materiale.

Omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, unul dintre denunţătorii din dosarele Elenei Udrea, trimis în judecată de DNA pentru retrocedări ilegale din perioada în care era şef al Ocolului Silvic Voineasa, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru mai multe infracţiuni. 

În acelaşi dosar, judecătorii Tribunalului Vâlcea i-au condamnat la zece ani de închisoare pe oamenii de afaceri Mircea Basarabă şi Mihai Dan Petrulian.

Cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în martie 2014, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un folos necuvenit având ca urmare producerea unor consecinţe deosebit de grave. În cazul tuturor celor trei inculpaţi, instanţa a schimbat încadrarea juridică în participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată, cu privire la fapte comise de membrii Comisiei locale Voineasa pentru sabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

Totodată, judecătorii Tribunalului Vâlcea au admis în parte acţiunea civilă formulată de statul român, prin ANAF, obligându-i pe cei trei, în solidar, la plata sumei de 13.492.498 de lei, cu titlu de daune materiale plus accesorii până la data achitării integrale a prejudiciului.

Judecătorii au respins acţiunea civilă formulată de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, prin Direcţia Silvică Vâlcea, care se constituise parte civilă în acest dosar cu aproximativ 3,5 milioane de euro.

Totodată, magistraţii au dispus desfiinţarea unor documente datând din anii 2005 şi 2006, în baza cărora Comisia judeţeană Vâlcea pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor retroceda muntele Petrimanu.

Tribunalul Vâlcea a dispus, de asemenea, ca Deaconeasa, Basarabă şi Petrulian să plătească fiecare 15.500 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Sentinţa de condamnare a fost dată pentru o parte dintre faptele pentru care cei trei au fost trimişi în judecată, pentru altele aceştia fiind achitaţi.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

În 6 martie 2014, procurorii DNA Piteşti i-au trimis în judecată pe Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa, şi pe oamenii de afaceri Mircea Basarabă, administrator la SC Consult Turist Company SRL Craiova, şi Mihai Dan Petrulian, fost asociat în această firmă.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada iunie 2004 - august 2006, cei trei au desfăşurat o serie de activităţi pentru a dobândi, în mod fraudulos, terenuri forestiere situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea, inducându-i în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 Voineasa şi Malaia şi pe membrii Comisiei judeţene Vâlcea pentru stabilirea dreptului de proprietate privată.

Ei au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective şi, în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate, arătau procurorii anticorupţie.

Potrivit acestora, Mircea Basarabă şi Dan Petrulian, cu sprijinul lui Gheorghe Deaconeasa, care era atunci şef al Ocolului Silvic Voineasa din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea, au identificat terenuri forestiere al căror beneficiar ar fi trebuit să fie statul român, atât în mod direct, cât şi ca acţionar al unor societăţi cu capital integral sau majoritar de stat.

Ulterior, inducând în eroare o serie de funcţionari, au reuşit să deposedeze statul român, în mod fraudulos, de terenuri forestiere pe care, în scurt timp, le-au înstrăinat. Ca modalitate de operare, inculpaţii şi-au preconstituit înscrisuri prin contrafacerea scrierii şi ulterior, le-au folosit, atât în faţa membrilor comisiilor implicate în procedura de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât şi în faţa instanţelor de judecată care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă, susţineau procurorii.

Conform acestora, prin folosirea de înscrisuri falsificate, cei trei au determinat funcţionari publici din comisiile locale şi Comisia judeţeană Vâlcea de aplicare a Legii fondului funciar nr. 18/1991 să îndeplinească, fără vinovăţie, în mod defectuos, acte referitoare la atribuţiile lor de serviciu având drept consecinţă deposedarea statului de o suprafaţă totală de 509,9 hectare de teren forestier, situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea, prejudiciul total depăşind 3,5 milioane de euro.

În mai 2015, DNA l-a trimis în judecată pe Gheorghe Deaconeasa într-un alt dosar, în care a fost inculpat alături de fostul şef al Gărzii Naţionale de Mediu Ion Marius Bărbulescu. Deaconeasa a fost deferit justiţiei pentru dare de mită, fiind acuzat că i-a dat lui Bărbulescu câteva zeci de mii de lei pentru a obţine o importantă suprafaţă de teren în judeţele Vâlcea, Gorj şi Hunedoara, teren situat în apropierea zonei turistice Vidra-Obârşia Lotrului. Acest dosar se află pe rolul Tribunalului Vâlcea.

De asemenea, în 2011, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Gheorghe Deaconeasa, alături de alte trei persoane, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, faptă comisă tot în perioada în care Deaconeasa era şef al Ocolului Silvic Voineasa. Şi în acel caz era vorba despre retrocedări ilegale ale unor terenuri forestiere care aparţineau statului român. În acest dosar, Gheorghe Deaconeasa a fost condamnat, anul trecut, la cinci ani de închisoare de către Tribunalul Vâlcea, însă el a contestat sentinţa, iar dosarul se află acum pe rolul Curţii de Apel Piteşti.

×
Subiecte în articol: gheorghe deaconeasa