x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Accidentul mortal al ex-ministrului Chițoiu, judecat la ralanti

Accidentul mortal al ex-ministrului Chițoiu, judecat la ralanti

de Mariana Zaharia    |    18 Noi 2021   •   06:50
Accidentul mortal al ex-ministrului Chițoiu, judecat la ralanti

Procesul de ucidere din culpă al fostului ministru al Finanțelor Daniel Chițoiu bate pasul pe loc de peste un an și jumătate. Nemulțumit de concluziile procurorilor și ale experților, acesta a depus contestații de fiecare dată când a avut prilejul. La Judecătoria Pitești, dosarul a stat în camera preliminară mai bine de un an. Deși există o sentință definitivă privind legalitatea sesizării instanţei, procesul a mai luat o pauză de cinci luni, atât de lung fiind termenul până la începerea judecării pe fond.

 

Dosarul lui Daniel Chițoiu a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Pitești în august 2020. Primul termen de judecată, în camera preliminară, a început la o săptămână. Dar Judecătoria Piteşti a dat undă verde începerii procesului abia peste un an, după ce s-a stabilit că administrarea probelor şi a actelor din dosar a fost făcută legal. În aceeaşi zi în care a fost dată decizia, Daniel Chiţoiu a contestat-o, la fel cum a procedat în fiecare fază a urmării penale. Astfel, procesul s-a mutat la Tribunalul Argeş, acolo unde, după trei luni a fost respinsă contestaţia. Teoretic, din acel moment, ar fi trebuit să înceapă judecata pe fond, decizia fiind definitivă. În mod surprinzător însă, pe rolul Judecătoriei Piteşti, următorul termen de judecată a fost stabilit pentru luna februarie a anului viitor, peste alte cinci luni! În acest fel, rudele celor decedați mai au de așteptat până când se va face dreptate. 

 

Una dintre victime s-a înțeles cu inculpatul

 

Termenul lung a fost remarcat şi de părţile civile din dosar. „În proces mai suntem părți civile eu, sora, fiica și nepotul meu. Ceilalți (n.r. - una dintre victimele accidentului şi rudele acesteia) au făcut o înțelegere și au renunțat la urmărirea penală. Şi avocatul meu a fost uimit de termenul lung. Nu ştiu care este motivul. Nu vom depune contestaţie. Nu ştiu cum sunt procedurile acum, în pandemie. A mai fost un termen aşa de lung, dar era în starea de urgenţă. Chiar dacă au mai trenat, au fost motive obiective, mă refer la expertiză, dar, poate, şi subiective”, a spus Daniel Pristavu, fiul celor doi soţi uciși în accident.

Potrivit prevederilor legale, poate fi depusă contestaţie de durată a procesului de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente, dar și de procurorul care a instrumentat dosarul, pentru dosarele care au cel puțin un an de la trimiterea în judecată. Deocamdată niciuna dintre părți nu a făcut-o!

 

Pe data de 26 decembrie 2019, Daniel Chiţoiu a provocat un accident în localitatea Zamfirești, din Argeș. O femeie de 73 de ani și un bărbat de 82 de ani au murit în urma impactului, iar o rudă de-ale lor a fost grav rănită.

×
Subiecte în articol: daniel chitoiu