x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Acțiune de amploare pentru destructurarea unui grup de trafic de migranți din R. Moldova

Acțiune de amploare pentru destructurarea unui grup de trafic de migranți din R. Moldova

20 Apr 2022   •   12:06
Acțiune de amploare pentru destructurarea unui grup de trafic de migranți din R. Moldova

O grupare de trafic de migranți din Republica Moldova a fost destructurată. 11 suspecți au fost reținuți și zeci de autoturisme sechestrate prin acțiunea omună a DIICOT și IGPF cu autoritățile din această țară.

Au avut loc 66 de percheziţii la Chişinău şi în sudul R. Moldova, potrivit unui acord încheiat prin intermediul EUROJUST de constituire a unei echipe comune de anchetă între autorităţile celor două țări.
Au participat procurori DIICOT Galaţi, poliţişti de frontieră din cadrul Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere (DPCMIIT) a IGPF şi ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi.

"În cauză s-a reţinut că, în cursul anului 2021, a fost constituit pe teritoriul Republicii Moldova un grup infracţional organizat, structurat pe criterii ierarhice şi compus din cetăţeni moldoveni, grup specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, constând în recrutare, transport şi transfer de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României către statele din vestul Europei. Grupul infracţional organizat a acţionat şi pe teritoriul României, prin transportarea migranţilor în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, urmată de facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria şi Bulgaria, destinaţia finală a transporturilor fiind Austria şi Germania", transmit anchetatorii.

Mai multe transporturi au fost depistate de poliţiştii de frontieră în PTF Nădlac II şi Borş II, între septembrie 2021 - ianuarie 2022. Migranţii au fost transportaţi în grupuri mici, de 6 - 10 persoane, în schimbul unor sume de bani între 5.000-8.000 de euro/persoană,în funcţie de distanţă şi segmentul de călătorie oferit.
"Transporturile ilegale de migranţi au fost efectuate cu sprijinul unor persoane, prezente în autoutilitare, care au avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi reale de persoane şi mărfuri. De asemenea, transporturile de migranţi au beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul asigurării protecţiei transporturilor, acestea verificând şi semnalând prezenţa în traficul rutier a autorităţilor şi pentru a evita efectuarea unor controale amănunţite în punctele de trecere a frontierei de stat a României".

Pe teritoriul României au fost descoperite 16 transporturi, cu 100 de migranţi, pe care grupul infracțional voia să-l treacă frontiera spre vestul Europei. Banii obținuți din traficul de migranți au fost folosiți de membri pentru a-și cumpăra automobile de lux și case în R. Moldova. 
Au fost reținute 26 de autovehicule folosite la comiterea faptelor și 11 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore de către autorităţile din R.Moldova.

 

×
Subiecte în articol: migranti republica moldova