x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Afacerile de familie ale fostului presedinte ANRE. Ce ascunde Dumitru Chiriță

Afacerile de familie ale fostului presedinte ANRE. Ce ascunde Dumitru Chiriță

de Redacția Jurnalul    |    17 Mai 2023   •   19:45
Afacerile de familie ale fostului presedinte ANRE. Ce ascunde Dumitru Chiriță
Sursa foto: Dumitru Chiriță/a3

După ce a fost demis de la conducerea ANRE, Dumitru Chiriță, vrea un alt post într-o instituție de stat, deși afacerile sale de familie nu sunt tocmai legale.

Criza prețurilor mari la electricitate și gaze naturale a fost gestionată prost de către fostul președinte ANRE. Cu toate acestea, el dorește în continuare să fie bine plătit din bani publici. El a ocupat această funcție din 2017.

În ianuarie 2022, Dumitru Chiriță și-a petrecut vacanța în Republica  Dominicană, în timp ce populația se confrunta cu facturile uriașe la energie. Înainte de a intra în politică, acesta a fost electrician la IDEB, iar anii '90 era sindicalist. 

La vremea respectivă au apărut informații în mass-media că ar fi încheiat contracte bine plătite printr-o firmă specializată în citirea contoarelor din gospodării.

Totodată, mai multe firme înființate de Chiriță ori de rudele sale au fost transferate apoi unei persoane de încredere, Ilie Mihai Eduard, care a fost condamnat recent pentru evaziune fiscală și spălare de bani. 

Mai mult, și membri ai familiei sale au ocupat funcții în companii strategice ori societăți private care aveau legături suspecte cu statul. Iar afacerile ajung chiar la Gazprom.

Una dintre firmele omului de afaceri Ioan Nicolae și-a declarat falimentul din cauza neefectuării unor plăți. Unele dintre facturi avea legătură cu un contract de intermediere, încheiat cu Igor Cupeț, un antreprenor din Republica Moldova,  subcontractor al Gazprom. Însă Tribunalul Ialomița a decis, în 2020, ca acesta să primească un comision de un milion de euro de la societatea lui Ioan Niculae. Cupeț a fost intremediar al unui import de energie de la Gazprom prin Imex Oil Ltd, iar avocat în această afacere de succes i-a fost Răzvan Chiriță, fiul fostului șef de la ANRE, potrivit antena3CNN

Decizia Tribunalului Ialomița este executorie deși nu a rămas definitivă. Falimentul firmei lui  Ioan Niculae a ajuns la Curtea de Apel București, iar Răzvan Chiriță îl reprezintă în continuare pe omul de afaceri de la Chișinău. Igor Cupeț este un politician și afacerist controversat din Republica Moldova care are legături strânse cu Moscova.

 

 

×
Subiecte în articol: afaceri anre Dumitru Chiriţă