x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Alexandru Athanasiu, luat la mișto de ÎCCJ în dosarul “Microsoft II”

Alexandru Athanasiu, luat la mișto de ÎCCJ în dosarul “Microsoft II”

de Ion Alexandru    |    28 Dec 2016   •   10:30
Alexandru Athanasiu, luat la mișto de ÎCCJ în dosarul “Microsoft II”

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție refuză să judece cererea fostului ministru al Educației, Alexandru Athanasiu, de ridicare a controlului judiciar, instituit pe numele său de către DNA, în dosarul “Microsoft II”. Contrar deciziilor luate de instanță în cazul altor inculpați din dosar, judecătorii și-au declinat competența către DNA în privința cererii lui Athanasiu. ÎCCJ a judecat, luna trecută, trei cereri similare formulate de foștii șefi ai Microsoft și de către afaceristul Claudiu Florică.

 

O situație neobișnuită s-a petrecut, înainte de Crăciun, la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a luat în discuție cererea fostului ministru al Educației, Alexandru Athanasiu, pus sub acuzare în dosarul “Microsoft II”, prin care a solicitat revocarea controlului judiciar instituit, în luna noiembrie, de către Direcția Națională Anticorupție.

Prin Decizia 1102/2016, din data de 20 decembrie, Secția Penală a ÎCCJ a decis să-și decline competența pentru soluționarea acestei cereri către… DNA, adică exact la unitatea de parchet care a instituit controlul judiciar împotriva lui Athanasiu. “În baza art. 242, alineat 41 Cod Procedură Penală, trimitem cererea de revocare a măsurii controlului judiciar formulată de inculpatul Athanasiu Alexandru, luată în data de 21 noiembrie 2016, în dosarul nr. 237/P/2015, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție, spre competenta soluționarea a acestei unități de parchet. (…) Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluționarea cererii formulate de inculpat rămân în sarcina statului (…) Definitivă”.

 

La Florică & Co instanța nu și-a declinat competența

Decizia ÎCCJ de a-și declina competența către DNA este una inedită, în condițiile în care, luna trecută, aceeași Înaltă Curte a judecat trei cereri similare formulate de alți trei coinculpați în dosarul în care este cercetat Athanasiu. În 23 noiembrie, atât afaceristul Claudiu Florică, cât și Ovidiu Artopolescu, fost manager al Microsoft România, au decis să atace în instanță controlul judiciar. Ambele cereri au fost judecate în data de 25 noiembrie, magistrații respingându-le ca nefondate. În schimb, la data de 24 noiembrie 2016, al treilea inculpat din acest dosar, Silviu Hotăran, a formulat, tot la Înalta Curte, o plângere identică, judecată și soluționată de Secția Penală în data de 28 noiembrie. Potrivit minutei acestei decizii, magistrații au admis plângerea și au revocat, definitiv, măsura controlului judiciar instituită pe numele acestuia.

 

Alexandru Athanasiu a fost pus, la sfârșitul lunii trecute, sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, în dosarul “Microsoft II”, fiind acuzat de DNA de abuz în serviciu. În aceeași zi, au mai fost puși sub acuzare fostul ministru al Comunicațiilor, Dan Nica, și fostul secretar de stat Adriana Ţicău. În cazul în care Athanasiu încalcă acest control judiciar, riscă arestarea preventivă.

 

În timp ce cererile formulate de Claudiu Florică și de cei doi foști manageri ai Microsoft au fost judecate, ÎCCJ a trimis solicitarea lui Athanasiu, spre soluționare, la DNA

 

×