x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Gorghiu, la Consiliul JAI: Fără o cooperare strânsă e dificil să prinzi traficanții de droguri

Gorghiu, la Consiliul JAI: Fără o cooperare strânsă e dificil să prinzi traficanții de droguri

de Redacția Jurnalul    |    11 Oct 2024   •   22:45
Gorghiu, la Consiliul JAI: Fără o cooperare strânsă e dificil să prinzi traficanții de droguri

„Fără o cooperare judiciară strânsă e dificil să prinzi traficanții de droguri. Așa cum vedem și în cazul fugarilor”, a declarat vineri Alina Gorghiu, ministrul Justiției la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg.

În cadrul dezbaterilor, s-au discutat eforturile pentru combaterea traficului de droguri și a crimei organizate. În acest sens, președinția maghiară a Consiliului Uniunii Europene a evidențiat faptul că Rețeaua Eurojust pentru procurori specializați în combaterea crimei organizate a început să funcționeze din septembrie.

„Toată Europa știe cât de periculoși sunt traficanții de droguri. Fără o cooperare judiciară strânsă între statele membre e dificil să prinzi traficanții de droguri. Așa cum vedem și în cazul fugarilor”, a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

De asemenea, oficialii europeni au abordat și subiectul înființării unui Tribunal pentru crimele comise în Ucraina, precum și activitatea Centrului Internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA). Miniștrii de justiție din statele europene au subliniat importanța contribuțiilor naționale la colectarea și procesarea probelor privind crimele de război.

„România este parte a ICPA, precum și unul dintre statele care a adus cea mai mare contribuție ca număr de probe în dosarele privind crimele de război comise pe teritoriul Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Consiliul JAI a inclus, de asemenea, un schimb de opinii pe tema Raportului de implementare a planului de acțiune al UE împotriva rasismului. Ideile comune principale, rezultate din schimbul de opinii, includ necesitatea intensificării eforturilor de combatere a acestui fenomen, atât la nivelul statelor membre, cât și la nivelul UE. Partea română a prezentat bunele practici la nivel național.

Oficialii au abordat, în cadrul dejunului de lucru, tema promovării accesului la justiție în contextul statului de drept și al competitivității. Secretarul de stat George Cătălin Șerban a afirmat cu această ocazie: „Credem că şi legislaţia europeană din domeniul accesului la justiţie poate fi supusă unui proces de revizuire, un exemplu în acest sens fiind Directiva privind asistența juridică, care nu se adresează şi persoanelor juridice. Un aport important la îmbunătățirea accesului la justiție ar putea fi asigurat de inteligența artificială (IA). Crearea unor sisteme de IA specifice, care să corespundă cerinţelor recent adoptatului Regulament privind IA, ar putea să ofere informaţii juridice şi sprijin justiţiabililor – inclusiv IMM-urilor. Ne gândim, spre exemplu, la sisteme de IA precum: cele de e-completare (care ar facilita completarea cererilor de asistenţă judiciară) şi cele de informaţii şi servicii de asistenţă”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: alina gorghiu consiliul jai