Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a fost pusă, miercuri, sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti, într-un nou dosar în care aceasta ar fi inculpată pentru trei infracţiuni.
Aceasta a venit la sediul DNA Ploieşti în jurul orei 10.00 şi a încercat să îi recuze pe cei doi procurori de caz, însă cererea i-a fost respinsă.
"Am apreciat că există o stare de incompatibilitate a procurorilor de caz pornit de la faptul că împotriva lor există o plângere formulată de dna Pătru aflată pe rolul Inspecţiei Judiciare. (...) Era firesc să cer recuzarea procurorilor pentru că interesele sunt contrare, cel puţin în acea plângere, şi în această situaţie imparţialitatea procurorilor este în mod clar şi vădit afectată. Curiozitatea mea este de ce acea cerere a fost soluţionată la structura centrală de un procuror şef de secţie, şeful secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, şi nu de şefii structurii pentru că, după ce am primit acea ordonanţă, am consultat site-ul oficial al DNA şi am observat că şefii parchetelor din structurile teritoriale se subordonează direct şefului DNA central. Ori, în situaţia de faţă soluţia dată mie mi se pare nelegală, dată de un procuror care nu putea fi învestit cu soluţionarea acestei cereri", a spus avocatul lui Pătru.
Întrebat dacă va contesta soluţia de respingere a cererii, acesta a spus că nu pot fi făcute astfel de contestaţii.
"Împotriva soluţiei date de procurorul ierarhic superior nu pot fi făcute contestaţii. În schimb, vom analiza (...) să contestăm chiar textul de lege la CCR pentru că să nu poţi contesta decizia procurorului ierarhic superior de recuzare a unui procuror dintr-un dosar mi se pare că este o îngrădire a liberului acces la justiţie care încalcă atât Constituţia României, Codul de Procedură Penală şi mai ales convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului", a adăugat acesta.
La ieşirea din sediul Parchetului, Pătru a afirmat că nu a dat nicio declaraţie în faţa procurorilor de la Ploieşti, punctând că a fost pusă sub control judiciar.
De asemenea, Pătru a explicat că noul dosar se bazează pe un denunţ "mincinos" al fondatoarei Siveco, Irina Socol.
"Este un denunţ mincinos, dar atât e mincinos că nu ştiu ce s-o face când oi face o plângere penală împotriva ei", a spus aceasta.
Totodată, fosta şefă AEP a povestit că, în perioada în care era arestată în primul dosar, Socol i-a cerut să facă un denunţ.
"Am fost pusă să fac un denunţ de către Irina Socol şi nu l-am făcut aşa cum şi-a dorit ea, iar toată cauza aceasta s-a întors împotriva mea din cauza dumneaei. Denunţul pe care ea mi l-a dat să îl fac când eram arestată a rămas la mine şi l-am luat cu mine în arest, drept dovadă l-am depus la Inspecţia Judiciară şi am făcut acolo lămuririle necesare", a mai afirmat Pătru.
În decembrie 2016, Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată de DNA Ploieşti sub acuzaţia că a primit mită de la firma Siveco, constând în contravaloarea unui apartament şi a unui autovehicul pentru a asigura derularea, în bune condiţii, a unor contracte pe care compania le avea cu AEP.