x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ar putea fi condamnați și primarii, ca în cazurile Colectiv sau Gigină

Ar putea fi condamnați și primarii, ca în cazurile Colectiv sau Gigină

de Diana Scarlat    |    24 Ian 2023   •   08:40
Ar putea fi condamnați și primarii, ca în cazurile Colectiv sau Gigină
Sursa foto: Victor Stroe

Ana Oros Daraban, femeia de 43 de ani ucisă de câini în București, fusese atacată în același loc de o haită, în aprilie 2022, însă nu a existat un dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală. A fost deschis doar un dosar penal in rem pentru neluarea măsurilor privind prevenirea atacurilor canine, care nu s-a soluționat până azi.

Practic, s-a ajuns la moartea victimei, pentru că nu a reușit nimeni să afle de ce în zona respectivă sunt câini agresivi care pot ataca oameni. Dacă s-ar fi soluționat măcar acel dosar de cercetare penală și s-ar fi extras animalele agresive din acel loc, după identificarea lor, Ana ar fi fost astăzi în viață. Din ziua morții femeii, cazul a fost preluat de Serviciul Omoruri de la Poliția Capitalei. În alte cazuri în care au murit oameni, precum Colectiv sau accidentul polițistului Bogdan Gigină, au plătit și politicieni importanți, ceea ce s-ar putea întâmpla și în această speță.

Conform legislației în vigoare, în cazul unui atac al câinilor asupra oamenilor se deschide dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală, iar animalele care atacă sunt extrase și eutanasiate, tocmai pentru că ele prezintă un pericol dovedit. Același lucru se face și în cazul animalelor sălbatice din zonele de pădure, precum urșii, chiar dacă specia este protejată prin lege specială. Totuși, urșii care atacă oameni sau chiar gospodării sunt considerați periculoși și sunt uciși pentru a se preveni moartea mai multor victime.

În cazuri precum cel din zona Lacul Morii, din Capitală, a existat vătămare corporală, în aprilie 2022, aceeași victimă fiind atacată de o haită de câini, însă nu a existat și dosarul penal pentru această faptă. În astfel de cazuri, indiferent dacă cei care atacă sunt câini fără stăpân sau animalele aparțin unei persoane, se extrag pentru a fi eutanasiați, după ce se dovedesc periculoși pentru viața oamenilor. Faptul că nimeni nu a găsit animalele care au atacat, în aproape un an de cercetări în dosarul penal deschis chiar și numai pentru neluarea măsurilor privind prevenirea atacurilor canine, a dus la acest al doilea atac asupra aceleiași femei și la moartea cumplită a acesteia.

Dosar doar la Protecția Animalelor

„Dosarul a fost preluat de Serviciul Omoruri, care se ocupă de acest caz împreună cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Municipiului București. Anul trecut a fost un dosar la Serviciul pentru Protecția Animalelor, pe lege specială privind neluarea măsurilor în vederea prevenirii atacurilor canine. Dosarul este „in rem”, este încă în lucru, iar cercetările se fac împreună cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6”, a explicat, pentru Jurnalul, Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei.

În cercetarea pe care acum o fac polițiștii de la Serviciul Omoruri, aceștia ar trebui să afle inclusiv de ce nu s-a ajuns la niciun rezultat în dosarul penal deschis anul trecut, în luna aprilie, mai ales pentru că evenimentul tragic s-a petrecut în același loc și cu aceeași victimă, ceea ce arată destul de clar faptul că a fost lăsat acolo un pericol pentru populație și nu s-a luat niciun fel de măsură de prevenire.

Era cunoscută situația câinilor

Declarațiile celor de la ASPA arată că se știa situația câinilor din zona respectivă care ies din curțile oamenilor, iar cei care ar fi trebuit să-i prindă s-au plâns că nu pot intra pe proprietățile private. Totuși, într-un astfel de caz, angajații ASPA nu ar fi trebuit să aibă probleme legate de lipsa de colaborare a Poliției Locale Sector 6, pentru că ar fi trebuit să colaboreze direct cu Poliția națională, iar cei care aveau deja în cercetare dosarul din aprilie puteau cere mandat pentru intrarea pe acele proprietăți.

Surse din cadrul Poliției Române spun că este foarte greu să se obțină un astfel de mandat de la judecător, însă existența vătămării corporale ar fi fost suficientă pentru a se putea merge mai departe cu această anchetă. Nimeni nu a făcut însă demersurile necesare. În plus, mai mulți martori au declarat, în ultimele zile, că sunt lăsați în libertate chiar și câinii agresivi prinși de angajații ASPA, pentru a nu se umple adăposturile. În felul acesta ar fi putut să ajungă în locul respectiv exact animalele care au ucis-o pe Ana. Dar nici această faptă nu a fost cercetată până în prezent.

Dacă se va confirma acest lucru, ar putea plăti inclusiv primarul Capitalei și conducerea ASPA, la fel ca primarul Piedone în cazul Colectiv sau ca ministrul Gabriel Oprea, în cazul polițistului Gigină. Primarul Sectorului 6 deja a aruncat vina asupra lui Nicușor Dan, amintind cazurile în care a fost acuzat inițial fostul primar general Sorin Oprescu, după alte atacuri ale câinilor fără stăpân din București. S-ar putea constata însă că vina aparține și Poliției Locale Sector 6, care ar fi trebuit să colaboreze cu ASPA mai ales în această speță, dar nu a făcut-o. Astfel ar putea fi acuzat și Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Se va stabili ce alți vinovați mai sunt

Abia după ce victima a murit în urma atacului haitei de câini de pe terenul viran de lângă Lacul Morii s-ar putea afla și vinovații, după ce cazul a fost preluat de profesioniștii de la Serviciul Omoruri. Dacă vor fi găsiți vinovați proprietari de câini din zona respectivă, care și-au lăsat animalele libere, aceștia ar putea fi condamnați la închisoare. La fel ar putea fi condamnați inclusiv cei de la ASPA, dacă se va constata, așa cum au declarat unii martori, că sunt lăsați liberi pe străzi câini periculoși care ajung la adăposturile statului.

Cât timp animalele care chiar reprezintă un pericol rămân pe străzi, angajații ASPA prind câinii blânzi din zonele de blocuri, de fiecare dată când începe un scandal legat de victime, însă, în acest fel, nu fac decât să înrăutățească situația care trenează de peste două decenii.

 

Un martor a văzut-o pe Ana alergând pe dig, apoi a observat cum a scurtat drumul, peste terenul viran, fiind înconjurată de maidanezi. Surse din anchetă spun că a fost mușcată de atâtea ori încât criminaliştii nu au reuşit să numere leziunile la prima analiză la locul faptei.

 

×
Subiecte în articol: Ana Oros Daraban bogdan gigina condamnari