Așa cum era de așteptat, patru avocați au acționat în judecată Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne și Departamentul pentru Situații de Urgență, solicitând suspendarea și anularea Hotărârilor de Guvern pentru prelungirea stării de alertă, în ceea ce privește introducerea certificatului „verde” digital, ca o condiție pentru a putea avea ascces în anumite spații publice sau private. Iar acțiunile au fost depuse la trei curți de apel diferite. Unii dintre reclamanți sunt doi avocați care, în luna iunie a acestui an, au reușit să desființeze, la Curtea de Apel Cluj, o hotărâre de Guvern care impunea obligativitatea vaccinării, a testării sau a trecerii prin boală, pentru accesul la diferite evenimente. Și asta, înainte de introducerea certificatului „verde”.
În ultima hotărâre de Guvern prin care s-a dispus prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă, au fost introduse o serie de restricții pentru persoanele care nu s-au vaccinat împotriva SARS-COV-2, considerate de mai mulți avocați drept inadmisibile. De altfel, reglementarea unor astfel de îngrădiri a unor drepturi și libertăți fundamentale nu poate fi făcută decât proporțional cu un risc iminent, temporar și numai prin lege adoptată de Parlament. „Jurnalul” a analizat, săptămâna trecută, motivul pentru care Guvernul, de un an și jumătate, refuză să se prezinte în Parlament cu un proiect de lege, preferând să emită nelegal hotărâri în acest domeniu, chiar și cu riscul de a pierde procese în instanță.
Dacă, anterior verii, Executivul a introdus restricții și condiționări pentru participarea la anumite evenimente din spații închise sau deschise, prin prezentarea dovezii de vaccinare, a rezultatului negativ al unor teste RT-PCR sau a dovezii trecerii prin boală, prin HG 932/2021, modificată prin HG 990/2021, aceste „dovezi” trebuie făcute prin intermediul certficatului digital european de sănătate.
Curțile de Apel, luate cu asalt
Pe data de 16 septembrie, însă, la Curtea de Apel București, a fost depusă prima acțiune împotriva acestor măsuri, Nicoleta Monica Petruț, o doamnă care a mai apărut în spațiul public, în 2016, când a reușit să câștige un proces, la Triubunalul București, prin care a obligat USR să nu mai folosească sigla USB, în alegerile parlamentare de acum cinci ani, solicită Secției de Contencios Administrativ și fiscal anularea hotărârilor de Guvern 394, 476 și 553 din 2020, toate care se referă la măsuri instituite de Guvern în timpul stării de alertă, dar și a HG 932/2021, care impune prezentarea dovezii vaccinării, a testării sau a trecerii prin boală. Pârâții chemați în judecată sunt Guvernul României și Departamentul pentru Situații de Urgență DSU. Instanța nu a alocat, deocamdată, un prim termen de judecată.
Un al doilea proces a fost declanșat la Curtea de Apel Cluj, în 23 septembrie, de către avocații Gabriel Marin și Kristina Kapcza Mikolt, cei care, în luna iunie, au desființat, tot la Curtea de Apel Cluj, măsurile prin care Guvernul cerea de asemenea dovada vacinării sau a testării. Iar motivarea acestei sentințe se regăsește într-un aviz prin care Ministerul Justiției explica Ministerului de Interene de ce este nelegal să se implementeze astfel de măsuri prin acte ale Guvernului. Cei doi avocați cer, de asemenea, suspendarea executării HG 932/2021, chemând în judecată Guvernul și Ministerul de Interne. Termenul alocat de instanță este 30 septembrie.
Un al treilea proces se va judeca în 7 octombrie 2021, la Curtea de Apel Pitești, ca urmare a unei acțiuni formulate, în 21 septembrie, de avocatul Alexandru Dinel. Acesta a chemat în judecată Guvernul, cerând anularea parțială a HG 932/2021.
De altfel, pe rolul Curții de Apel București se mai află un dosar, vizând anularea unei alte hotărâri de Guvern, 293/2021, referitoare tot la măsuri instituite prin prelungirea stării de alertă. Cererea a fost formulată de avocata Ana Magdalena Neculai, iar următorul termen de judecată este 5 octombrie 2021.
Prefectura Capitalei vrea din nou masca obligatorie în aer liber, după terminarea alegerilor din PNL
Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat , ieri, o serie de noi restricții care vor fi impuse în Capitală începând de astăzi, de la ora 0.00, după ce incidența cazurilor de Covid a ajuns la 4,35 la mie. Restricțiile vin abia după Congresul PNL, asta deși rata de infectare trecuse de 4 la mie încă dinaintea Congresului.
Conform deciziei, în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura. De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Adică exact restricțiile supuse celor patru procese la care am făcut referire mai sus.
Conform deciziei CMBSU, STB va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport, în scopul diminuării aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf. STB va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun. Măsurile sunt dispuse pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate în funcție de rata de incidență.