x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Baroul Bucureşti amână decizia în cazul excluderii lui Ponta din avocatură

Baroul Bucureşti amână decizia în cazul excluderii lui Ponta din avocatură

06 Sep 2016   •   16:26
Baroul Bucureşti amână decizia în cazul excluderii lui Ponta din avocatură

Baroul Bucureşti a amânat, marţi, decizia pe cererea depusă de europarlamentarul Monica Macovei privind excluderea fostului premier Victor Ponta din avocatură.

La şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti de marţi a fost prezentă şi Monica Macovei.

"Eu doresc aplicarea legii, nu am treabă cu personajul Ponta. Victor Ponta a intrat cu scutire de examen în Baroul Bucureşti pentru că avea titlu de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educaţiei, ca atare nu mai poate să rămână avocat. O soluţie juridică, de exemplu, poate fi ca Baroul, în simetria actelor administrative, să-i retragă scutirea de examen şi atunci automat nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea şi el examen ca alţi avocaţi", a declarat Monica Macovei, la intrare în sediul Baroului.

După ce Monica Macovei şi-a expus punctul de vedere, membrii Consiliului au decis să amâne luarea unei decizii în acest caz, deoarece pe ordinea de zi existau foarte multe subiecte în dezbatere.

Decanul Baroului, Ion Dragne, a declarat că nu există în lege un text care să precizeze că, dacă unei persoane i s-a retras titlul de doctor în Drept, i se retrage de drept şi titlul de avocat.

În august, Macovei a cerut decanului Baroului Bucureşti, printr-o solicitare scrisă, excluderea lui Ponta din avocatură, invocând faptul că acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept', titlu care i-a fost retras.

"Vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept'. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat", afirma Monica Macovei în solicitarea adresată decanului Baroului Bucureşti.

Europarlamentarul a reamintit că, în ianuarie 2015, a mai solicitat în scris Baroului Bucureşti excluderea lui Victor Ponta din profesie "după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universităţii Bucureşti de 'renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea din Bucureşti', însă Baroul Bucureşti nu a luat o decizie în acest sens, anunţând că aşteaptă ca UB să accepte sau nu 'renunţarea' la titlul de doctor în drept".

"Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al ministrului Educaţiei, şi a Legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeţi imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucureşti pentru a respecta legea", a transmis Macovei.

Baroul Bucureşti a amânat, marţi, pentru data de 13 septembrie, decizia pe cererea depusă de europarlamentarul Monica Macovei privind excluderea fostului premier Victor Ponta din avocatură.

Sursa: AGERPRES

 

×