Fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă, fost director la Autoritatea Naţională a Vămilor şi vicepreşedinte al ANAF, au fost sesizaţi oficial cu privire la activităţile evazioniste desfăşurate de omul de afaceri Radu Nemeş, însă au coordonat acţiunile de control într-o modalitate care să asigure funcţionarea în continuare a mecanismului evazionist, prin exploatarea vulnerabilităţilor sistemului vamal, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti.
Potrivit documentului, omul de afaceri Radu Nemeş a manifestat o preocupare constantă pentru constituirea şi consolidarea unui palier de protecţie a grupării infracţionale pe care o coordona, alcătuit din funcţionari cu putere de decizie în cadrul unor instituţii publice cu competenţe în această materie, respectiv Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ori Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
"Această protecţie venită din partea unor înalţi funcţionari ai statului s-a dovedit a avea un caracter realmente necesar, în condiţiile în care dimensiunea activităţii evazioniste operaţionalizată prin intermediul SC E.R.G. SRL nu ar fi putut trece neobservată, mai ales într-o localitate precum comuna Nicolae Bălcescu, unde, în perioada de referinţă cuprinsă între mai 2011 şi iulie 2012, transporturile de motorină care veneau şi la scurt timp plecau de pe platforma SC E.R.G. SRL către destinaţiile din Sibiu şi Mediaş, precum şi pretinsa producţie de produse petroliere inferioare declarată a fi fost realizată în antrepozitul deţinut de SC E.R.G. SRL erau comparabile cu cele realizate de o rafinărie", se precizează în motivare.
Astfel, probatoriul administrat în cauză dovedeşte că acest palier de protecţie care a sprijinit activitatea evazionistă a grupului infracţional organizat controlat şi coordonat de Nemeş a fost alcătuit în primul rând din Sorin Blejnar, care la momentul respectiv avea calitatea de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, şi Viorel Comăniţă, care îndeplinea funcţia de vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii.
"În perioada cât au deţinut funcţiile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al ANAF, atât inculpatul B.S., cât şi inculpatul C.V. au primit nemijlocit sesizări oficiale conţinând date concrete cu privire la activităţile evazioniste desfăşurate de N.R. şi de SC E.G. R. SRL, însă şi-au exercitat atribuţiile de coordonare a acţiunilor de control într-o modalitate care să asigure funcţionarea în continuare a mecanismului evazionist, prin exploatarea vulnerabilităţilor sistemului vamal", se menţionează în motivarea instanţei.
Blejnar a primit, în iunie 2009, o notă a Curţii de Conturi în cuprinsul căreia era descrisă pe larg modalitatea de fraudare a bugetului de stat prin tranzacţiile cu produse energetice comercializate de antrepozitele fiscale şi era indicată activitatea desfăşurată de mai multe societăţi comerciale, printre care se număra şi SC Excella Real Grup SRL, administrată de Nemeş.
"Această solicitare a fost adresată nemijlocit inculpatului B.S., în calitate de preşedinte al ANAF, căruia i s-a cerut totodată să comunice Curţii de Conturi rezultatul măsurilor dispuse. Inculpatul a rezoluţionat nota primită de la Curtea de Conturi cu menţiunea 'Măsuri legale', însă verificările indicate cu privire la SC E.G. R. SRL nu au fost niciodată efectuate", se precizează în motivare.
De asemenea, în luna octombrie 2011, când activitatea infracţională se afla în plină desfăşurare, Blejnar a primit o notă a Direcţiei Generale de Informaţii Fiscale (DGIF) din cadrul ANAF, în cuprinsul căreia era practic descris în mod sintetic modul de fraudare a bugetului de stat prin activităţile evazioniste realizate în numele şi pe seama SC Excella Real Grup SRL, DGIF cerând în mod expres instituirea unor măsuri de supraveghere şi control.
"Singurele verificări efectuate în urma notei anterior menţionate au constat într-un control efectuat la data de 21.11.2011 la sediul SC E.R.G. SRL, vizând identitatea dintre stocul scriptic de produse energetice şi cel faptic. Acest control nu a avut însă aptitudinea de a confirma informaţiile din nota întocmită de Direcţia Generală de Informaţii Fiscale privind livrările faptice de motorină către staţiile de carburanţi şi caracterul fictiv al operaţiunilor de rafinare, în condiţiile în care stocurile scriptice erau influenţate de documentele fictive întocmite de inculpaţi, iar verificările care ar fi trebuit să fie efectuate potrivit solicitărilor se refereau tocmai la realitatea tranzacţiilor consemnate", se arată în documentul citat.
De asemenea, din palierul de protecţie al grupului infracţional organizat a mai făcut parte şi inculpatul Dan Florin Secăreanu, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi fost şef al Serviciului Constanţa din cadrul acestei structuri, care a sprijinit grupul prin divulgarea constantă a unor informaţii confidenţiale de care acesta lua la cunoştinţă în virtutea atribuţiilor lui de serviciu, cu scopul de a evita deconspirarea activităţii infracţionale în care membrii grupării erau implicaţi.
Pe 9 iunie, fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani închisoare cu executare în dosarul "Motorina", în care este acuzat, alături de soţii Radu şi Diana Nemeş, de complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Instanţa a mai decis că Blejnar nu are voie să exercite pe o perioadă de cinci ani, după ce iese din închisoare, mai multe drepturi civile, cum ar fi dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţii de conducere în cadrul autorităţilor statului cu competenţe în domeniul fiscal.
În acelaşi dosar, soţii Radu şi Diana Nemeş au fost condamnaţi la 9 ani închisoare, respectiv 7 ani închisoare.
Fostul ofiţer DGIPI Florin Secăreanu a primit 5 ani închisoare, aceeaşi pedeapsă fiind aplicată şi în cazul lui Viorel Comăniţă, fost director la Autoritatea Naţională a Vămilor şi vicepreşedinte al ANAF.
De asemenea, au fost condamnaţi şi administratori ai unor firme implicate în mecanismul de evaziune fiscală: Lucian Florin Ionescu - 5 ani; Mihai Buliga, Andrei Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Moldovan şi Pavel Ghişe - câte 7 ani închisoare; Dumitru Chirvăsitu - 8 ani, Mariana Vrânceanu - 6 ani, Nicolae Belba - 3 şi 6 luni închisoare, toate pedepsele fiind cu executare. www.agerpres.ro