x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR: Concubinii au dreptul să tacă

CCR: Concubinii au dreptul să tacă

21 Sep 2017   •   18:23
CCR: Concubinii au dreptul să tacă
Sursa foto: Halfpoint/Getty Images/iStockphoto

Curtea Constituțională a decis că și concubinii și foștii concubini trebuie incluși pe lista cetățenilor care pot refuza să fie audiați ca martori unul împotriva altuia – declarând neconstituționale dispozițiile art. 117 alin. (1) lit.a) şi b) din Codul de procedură penală (CCP). Conform articolului din CPP declarat neconstituțional, „Au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane: a) soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului; b) persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului”.

 

„Viața de familie”, și în lipsa căsătoriei

„Curtea a reţinut că temeiul pentru reglementarea dreptului de refuz al audierii se află în sfera de protecţie a relaţiilor de familie, iar noţiunea de «viaţă de familie» nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie şi poate include alte relaţii de facto. Aşa încât, câtă vreme principiul egalităţii în faţa legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situaţii care, în funcţie de scopul urmărit, nu sunt diferite, Curtea a constatat că nu există niciun motiv obiectiv şi rezonabil pentru care concubinii/foştii concubini ai suspectului sau inculpatului să fie excluşi de la dreptul de a refuza să dea declaraţii în calitate de martori în procesul penal", se arată într-un comunicat al CCR.

 

Decizia Curții este definitivă şi general obligatorie şi se va comunica Parlamentului, Guvernului şi instanţei judecătoreşti care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Tribunalului Neamţ - Secţia penală.

 

×