x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CEDO - Lotul MISA, 291 mii euro daune morale

CEDO - Lotul MISA, 291 mii euro daune morale

de Dan Constantin    |    28 Apr 2016   •   15:12
CEDO - Lotul MISA, 291 mii euro daune morale

Decizia CEDO stabilește că statul despăgubește 26 de membri MISA cu sume individualizate de la 12 mii euro la 4.500 euro. Decizia în procesul ,,Amarandei, MISA și alții contra României” a fost luată fără participarea judecătoarei Antoanella Motoc, retrasă conform regulamentului Curții de la Strasbourg. Adepții lui Guru Bivolaru au deschis procedura de solicitare de daune motivând suferințele și daunele produse în urma acțiunii în forță a autorităților care au percheziționat în 18 martie 2004 locuințe ale mișcării de integrare a spiritului în absolut.

Judecătorii au prezentat contextul istoric al cauzei, reținând pe baza mărturiilor și documentelor depuse de părți că MISA a fost considerată de autoritățile române, după înființare în anii 90, o organizație care propaga opinii anti-NATO și anti-UE, fiind sprijinită de francmasonerie. Ca atare, acțiunile Mișcării au fost supravegheate de SRI, informațiile stând la baza unor cercetări repetate ale procurorilor. Anchetele au fost redeschise de Curtea de Apel București, fiind vizate acte de prostituție și consum de droguri. În 17 martie 2004, Parchetul cere Ministerului de Interne agenți speciali pentru percheziții într-o acțiune de luptă contra traficului de droguri.

Percheziții cu 130 de militari

Acțiunea se declanșează la ora 9, în ziua de 18 martie 2004, prin percheziții simultane în mai multe locuințe din București. Potrivit sentinței CEDO, acțiunea a fost disproporționată ca forță - 130 de militari din unitatea de elită a Jandarmeriei - și nu a fost justificată de acte violente anterioare ale celor vizați. Versiunea din plângere susține că victimele au fost insultate, ținute la pământ, umilite, fără drept de libertate, nu au avut apă potabilă în timpul perchezițiilor care au durat toată ziua. Martorii au fost selecționați dintre studenți la Facultatea de Drept. Autoritatea română apreciază în fața Curții Europene a Drepturilor Omului că acțiunea a fost legală, sub supravegherea procurorilor, asistată de avocatul Mîțu. Aflăm, după 12 ani, locurile exacte ale descinderilor - Strada Turturică 123, Pelega 5, Veseliei 64, Veseliei 49, Telița 21, Pelega 18, Plevnei 50. După perchezitii, 73 de membri MISA au fost interogați la Parchetul Curții de Apel, corpurile delicte ridicate și depuse la dosar fiind un pistol și un spray cu piper.

Spaimă și lipsire de libertate

Cei 26 de membri MISA obțin o victorie semnificativă la Strasbourg care poate fi un semnal clar si pentru situația în continuare a lui Gregorian Bivolaru. Curtea a considerat că nu au fost elemente infracționale grave comise de liderul MISA și adepții din organizație care să justifice intervenția din 18 martie 2004, apreciată ca excesivă, modul în care s-a desfășurat provocând spaimă. De asemenea, cei despăgubiți de CEDO au primit daune morale și pentru privarea de libertate în timpul perchezițiilor. Hotărârea Curții se aplică celor 26 de petenți care au cerut fiecare daune morale de 18 mii de euro. Nu au prezentat certificate medicale care să susțină cererile. CEDO publică lista celor 26 de petenți, cu data nașterii și reședințele. Cel mai vârstnic despăgubit are acum 67 de ani.

 

 

 

 

 

×