Închisoarea din München se întinde de 14 hectare, cuprinde 5 clădiri, cu o capacitate totală de 1379 – 2100 de locuri, şi este una dintre cele mai mari închisori din Germania care, de-a lungul timpului, a adăpostit infractori şi ucigaşi celebri.
Inclusiv Adolf Hitler a fost închis timp de 1 lună, între 24 iunie şi 27 iulie 1922, în această închisoare.
„Persoana va fi transferată la închisoarea din München în viitorul apropiat; condiţiile de detenţie sunt reglementate de dispoziţiile legale generale.
Tribunalul regional superior din München decide cu privire la detenţia în vederea extrădării şi la admisibilitatea extrădării.
De regulă, decizia se ia pe baza dosarului; în acest sens, nu este de aşteptat o audiere orală. Persoana urmărită penal este liberă să formuleze obiecţii în orice moment.
În principiu, procedurile de extrădare ar trebui să fie accelerate; de asemenea, este adevărat că, în conformitate cu Decizia-cadru europeană, o decizie ar trebui să fie luată în termen de 60 de zile. Cu toate acestea, nu există un termen limită absolut”, susţine Procuratura Generală din München, într-un nou răspuns pentru Mediafax şi Aleph News.
Ieri, Cătălin Cherecheş a ajuns în faţa judecătorului de instrucţie competent de la Tribunalul din Augsburg care a decis plasarea sa în închisoarea Augsburg-Gablingen
În cazul în care Cătălin Cherecheş ridică oricând obiecţii la extrădarea sa în România, Parchetul General din München va prezenta cazul său în faţa Tribunalul Regional Superior competent din München, care va lua decizia finală.
Procuratura Generală din München a comunicat ieri pentru Mediafax şi Aleph News că instituţia a luat cunoştinţă în ziua de luni, 27 noiembrie 2023, de faptul că Cherecheş s-ar afla în zona metropolitană a oraşului München, că a dispus măsuri de supraveghere şi de monitorizare a acestuia, în urma cărora l-a localizat pe Cherecheş iar autorităţile germane au reuşit să-l aresteze pe acesta marţi, ora 18.39, în Augsburg, la cererea Procuraturii Generale din München, în baza mandatului de arestare emis de Tribunalul Regional Cluj la 24 noiembrie 2023.
În identificarea traseului său şi localizarea lui Cherecheş, autorităţile române au fost ajutate de autorităţile maghiare şi germane, având în vedere că fugarul Cherecheş a tranzitat şi Ungaria.
Când a fost prins de autorităţile germane, Cătălin Cherecheş a opus rezistenţă
şi ar fi fost rănit uşor la bărbie, aşa cum recunosc şi autorităţile germane.
În momentul prinderii sale, fiind transportat la Augsburg de mătuşa sa, Cătălin Cherecheş avea în posesie mai multe legitimaţii expirate, cartea de identitate din România, cartea de identitate cu rezidenţa în Italia şi peste 3200 de euro.
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost condamnat vineri, 24 noiembrie 2023, de judecătorii Curţii de Apel Cluj, la 5 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie al DNA. Cu doar câteva ore de pronunţarea sentinţei definitive, datele publice arată că acesta a fugit din ţară, sustrăgându-se de la executarea pedepsei.
(sursa: Mediafax)