x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ciorbea: Avocatul Poporului nu poate ridica excepţii de neconstituţionalitate decât privitor la legi şi la ordonanţe de urgenţă în vigoare

Ciorbea: Avocatul Poporului nu poate ridica excepţii de neconstituţionalitate decât privitor la legi şi la ordonanţe de urgenţă în vigoare

01 Feb 2017   •   11:26
Ciorbea: Avocatul Poporului nu poate ridica excepţii de neconstituţionalitate decât privitor la legi şi la ordonanţe de urgenţă în vigoare

Avocatul Poporului nu poate ridica excepţii de neconstituţionalitate decât privitor la legi şi la ordonanţe de urgenţă în vigoare sau ordonanţe simple, a declarat Avocatul Poporului (AP), Victor Ciorbea.

"În legătură cu Ordonanţa de Urgenţă (pentru modificarea Codului penal - n.r.) aştept să văd Monitorul Oficial. Din câte am înţeles (...) aceasta ar urma să intre în vigoare peste zece zile, or potrivit art. 32 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, Curtea hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă în vigoare, deci dacă intrarea în vigoare a ordonanţei se va produce peste zece zile, în tot acest interval noi nu avem nicio competenţă", a declarat Ciorbea pentru AGERPRES.

El a spus că, în ceea ce priveşte graţierea, s-a aprobat un proiect de lege care va fi trimis la Parlament în procedură de urgenţă.

"Se va dezbate de către Parlament, imediat după adoptare poate fi atacată cu obiecţie de neconstituţionalitate la CCR şi de către grupurile parlamentare şi de către domnul preşedinte şi aşa mai departe. Deci, privitor la graţiere nu se pune problema ca noi să ne pronunţăm în această fază (...) Noi avem posibilitatea în faza aceea, după adoptarea de către Parlament, alături de preşedintele României, alături de grupurile parlamentare, putem să facem obiecţie de neconstituţionalitate. După aceea, după ce legea a parcurs toate fazele, să spunem, şi a fost promulgată de preşedintele României, atunci putem să ridicăm excepţie de neconstituţionalitate oricând", a afirmat Victor Ciorbea.

El a menţionat că în prezent este valabil ceea ce a spus preşedintele Iohannis şi a pus în discuţia CSM privind declanşarea unui conflict juridic de natură constituţională în cazul căruia CCR poate fi sesizată de CSM, Guvern, preşedinţii Camerelor Parlamentului şi de şeful statului.

"În faza aceasta poate fi sesizată CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituţională de către cei pe care vi i-am spus, începând cu şeful statului, continuând cu preşedinţii camerelor, guvern şi aşa mai departe", a adăugat Victor Ciorbea.

Ciorbea a mai spus, referindu-se la afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis că se gândeşte să-i facă o vizită, că îl aşteaptă 'cu multă plăcere'.

"În legătură cu vizita domnului preşedinte, îl aştept cu multă plăcere, oricând suntem onoraţi de prezenţa domniei sale sau a unui demnitar atât de înalt al statului român şi este bine că din când în când unii sau alţii îşi mai amintesc şi de această instituţie care a apărut la noi, efectiv, în urmă cu 20 de ani", a spus Ciorbea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că se gândeşte să-i facă o vizită miercuri Avocatului Poporului, pentru a-i transmite că se aşteaptă de la acesta la o luare de poziţie în legătură cu deciziile Guvernului. www.agerpres.ro

×