Desecretizare sau îngropare; mijloc de presiune sau instrument normal de protecție; secrete de stat sau mizerii pescuite în viața privată - sunt doar câteva dintre direcțiile pe care s-a țesut un uriaș scandal care a cuprins ministeriatele Justiției din ultimele două decenii, servicii secrete, CSM, organizații profesionale ale magistraților. Parlamentul, aflat într-un moment de afirmare a prerogativelor constituționale, s-a implicat în descifrarea secretelor SIPA, pentru a lămuri măcar cine s-a folosit de arhiva acestui serviciu secret dispărut în acte, dar care mai livrează “scheleți”.
Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului pentru a clarifica aspectele ce țin de desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție a fost înființată de Parlament la sfârșitul lunii septembrie. În 4 octombrie 2017, cei 14 membri ai comisiei i-au ales ca președinte pe senatorul Șerban Nicolae (PSD), pe liberala Trăilă Cristina - vicepreședinte, deputatul Surgent Marius Gheorghe (ALDE) devenind secretar. După un start cu mare avânt și câteva audieri, lucrările au intrat într-un con de umbră. Ședința din 23 noiembrie a fost amânată și de atunci nu mai sunt vești. A fost pusă “la congelat”, după ce au apărut informații de mare interes, unele cu posibile trimiteri penale pentru cei care au “violat arhiva”?
Macovei, reclamată la Bruxelles
Primele audieri și informații “pe surse”, plus declarații ale Ministrului Justiției, Tudorel Toader, au relevat că au intrat în arhivă, fără drept, prieteni ai Monicăi Macovei. Din arhiva sigilată și secretizată au fost copiate mii de pagini și au fost extrase, posibil pentru distrugere, documente compromițătoare. Dan Tapalagă, Monica Macovei, Vasilică Dănileț și Paul Dumitriu, actual procuror DNA, au intrat în borcanul cu secrete. Rapoartele foștilor miniștri Chiuariu și Predoiu sunt trimise la CSAT și până la desecretizare e o cale lungă. Cristian Diaconescu a spus la audieri că dosare personale au fost sustrase și folosite în scop de șantaj. Victima notorie - Corneliu Turianu. Informații despre Valeriu Stoica, din dosare SIPA, au circulat în spațiul public. Mapa profesională a Noricăi Nicolai a ajuns la Băsescu și folosită pentru a-i bloca drumul spre portofoliul Justiției. Suspiciuni se îndreaptă către Monica Macovei, dar europarlamentarul refuză să vină la audirile comisiei. Președintele comisiei, Șerban Nicolae, a sesizat Parlamentul European de acest refuz, făcând trimitere și la perioada de procuror din anii 1982-1989, Macovei putând să facă diferența dintre dictatură și democrația parlamentară, pe care o ignoră și o sfidează flagrant.
Șerban Nicolae: Ne continuăm activitatea și în sesiunea următoare
Președintele comisiei de anchetă parlamentară, Șerban Nicolae, lămurește pierderea de ritm a audierilor. ,,Este doar o problemă de calendar. S-au aglomerat sesiuni comune, bugetul, legile Justiției care au avut prioritate, impunându-se amânarea ultimelor trei ședințe săptămânale, din noiembrie și decembrie. Cu siguranță că lucrările comisiei se prelungesc și în sesiunea viitoare a Parlamentului. Vasilică Dănileț a promis că vine la audieri, dar Paul Dumitriu a adoptat tactica Monicăi Macovei. Va fi invitat și Dobocan, ultimul șef al SIPA”, declară, pentru Jurnalul, președintele comisiei de anchetă.