x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Conducerea Instanței supreme a discutat cu președintele CEDO despre independența justiției

Conducerea Instanței supreme a discutat cu președintele CEDO despre independența justiției

08 Mar 2019   •   14:06
Conducerea Instanței supreme a discutat cu președintele CEDO despre independența justiției

Preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Guido Raimondi, a avut o întrevedere cu preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cadrul cărei au fost discutat mai multe teme, printre care şi independenţa justiţiei. 

Raimondi a efectuat o vizită de lucru la sediul Înaltei Curţi, fiind însoţit de Iulian Motoc, judecătorul român la CEDO, şi de grefierul şef al CEDO, Roderick Liddell. 

"Tema centrală a intervenţiei lui Guido Raimondi a fost independenţa justiţiei, în acest context fiind subliniată importanţa dialogului între instanţele naţionale şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului care, prin jurisprudenţa sa, consacră şi susţine acest principiu ca o componentă de bază a dreptului la un proces echitabil. În cadrul dialogului, au fost abordate mai multe probleme de actualitate privind independenţa justiţiei şi a fost subliniată deschiderea judecătorilor români spre însuşirea şi aprofundarea valorilor şi principiilor consacrate prin jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Judecătorii Instanţei supreme au susţinut necesitatea ratificării cât mai curând posibil a protocolului nr. 16 adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, acesta fiind un mijloc extrem de eficient de a da substanţă dialogului dintre jurisdicţiile naţionale şi CEDO şi de a asigura un sistem de justiţie independent", se arată într-un comunicat al Instanţei supreme. 

La întâlnirea cu înalţii reprezentanţi CEDO au mai participat judecători şi magistraţi asistenţi din cadrul Înaltei Curţi şi Simona Marcu, membru al CSM.

AGERPRES

×