x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie 70.000 de condamnați penal, complet liberi

70.000 de condamnați penal, complet liberi

de Diana Scarlat    |    12 Dec 2022   •   08:00
70.000 de condamnați penal, complet liberi

Circuitul banilor în sistemul de justiție din România arată că exact ceea ce aduce economii substanțiale la bugetul statului este sabotat tot de ministerul de resort. Consilierii de probațiune din acest sistem reduc semnificativ cheltuielile statului român cu întreținerea penitenciarelor și a deținuților, dar și cu despăgubirile pe care le obțin în instanță cei care au de suferit din cauza condițiilor improprii de detenție. În loc să investească în acești oameni supracalificați care scutesc statul de cheltuieli de sute de mii de euro anual, Ministerul Justiției a decis să-i ignore, dar bagă bani în construirea unor noi penitenciare care nu îl vor scuti de sancțiuni. Consilierii de probațiune protestează, astăzi, la București.

Salariul unui salahor necalificat din construcții este 3.000 de lei net pe lună. Atât este și salariul unui consilier de probațiune care intră în sistem. Munca pe care o face consilierul de probațiune îi poate aduce acestuia amenințări cu moartea din partea condamnaților penal care nu execută pedepsele în mediul de detenție. Unii se mută de acasă, ajung să locuiască pe la rude sau pe la prieteni, până când scapă de amenințările din partea celor mai recalcitranți. Alții nu scapă niciodată. Deși sunt obișnuiți să negocieze cu orice fel de oameni, uneori sunt și infractori periculoși de care trebuie să se ocupe.

Din circa 350-400 de condamnați penal de care un singur consilier trebuie să se ocupe anual, cel puțin unul poate fi periculos. Dar acești specialiști nu primesc venituri suplimentare pentru ceea ce fac și nici măcar salariile care li s-ar cuveni nu le iau integral.

Seria de nereguli pare făcută cu intenție

Sunt doar 647 de angajați în acest sistem, din 1.500, cât ar fi trebuit. Faptul că le-a fost greșit calculul salarial încă din 2008, apoi s-a plafonat la valoarea eronată în 2017, este cunoscut de ministrul Justiției, care însă le-a transmis că nu găsește nicio soluție pentru a le da banii. Cel mai mare venit din acest sistem rar depășește 5.000 de lei lunar, dacă specialistul are cel puțin 20 de ani vechime în muncă, iar uneori sunt oameni cu două facultăți absolvite, masterat și doctorat. Calculele financiare arată că statul i-a privat de 45% din salariu, din 2008 până astăzi, iar ceea ce au cerut în ultimul an nu este nici măcar recuperarea banilor din urmă, ci doar să li se facă dreptate, măcar din ianuarie 2023, recalculându-li-se salariile corect. Singurul răspuns din partea ministrului Muncii a fost că n-au decât să aștepte până în 2025, când se vor recalcula grilele de salarizare.

Grevă generală, din ianuarie

Consilierii de probațiune au venit din toată țara, pentru a picheta sediul Ministerului Justiției, între orele 11.00 și 15.00. Iar din ianuarie ar putea declanșa greva generală, pentru că îndeplinesc deja condițiile prevăzute de lege. Andreea Faur, reprezentanta sindicatului consilierilor de probațiune, a explicat, pentru Jurnalul, că în cazul declanșării grevei vor asigura 30% din volumul de muncă, dar va trebui să facă o selecție, în funcție de priorități.

Ministerul Justiției va fi blocat în acel moment, pentru că în închisorile din România sunt circa 23.000 de deținuți, mai mult cu aproximativ 3.000 decât ar trebui să fie pentru a se îndeplini toate condițiile prevăzute de legislația românească și internațională, astfel încât să se respecte condițiii decente de detenție.

Din cei peste 100.000 de condamnați penal care nu ajung în pușcării în fiecare an datorită consilierilor de probațiune, doar 30.000 vor mai fi verificați de aceștia după declanșarea grevei, iar ceilalți peste 70.000 nu ar putea ajunge în închisori, pentru că nu există suficient spațiu.

Ministrul îi ignoră total

Ministerul Justiției, Cătălin Predoiu, este plecat din țară, deși știa că astăzi vor veni la negocieri consilierii de probațiune, să-și ceară drepturile. Pare să-și asume blocajul care se va produce din ianuarie și faptul că peste 70.000 de condamnați penal, dintre care unii periculoși, vor fi liberi.

Deși doar dacă le-ar da 45% din salariu, care li se cuvine de drept – pentru care au o hotărâre judecătorească din anul 2018, nepusă în aplicare până astăzi – ar rezolva foarte multe probleme ale sistemului care e în prag de colaps.

Investiția în construirea unor noi penitenciare nicidecum nu ar rezolva problemele, chiar dacă se vor aloca peste două miliarde de euro pentru două noi pușcării de lux, cu 1.000 de locuri fiecare. Majorarea salariilor consilierilor de probațiune reprezintă sub 3% din bugetul anual al Ministerului Justiției, iar cu acest efort bugetar ar putea rezolva 80% din problemele sistemului, conform calculelor sindicatului.

Caz clasic de discriminare de gen

Din anul 2018, consilierilor de probațiune li s-au dat de zece ori mai multe sarcini și li s-au plafonat salariile la o valoare cu 45% mai mică decât cea pentru care au obținut hotărârea instanței de judecată. E un caz clasic de discriminare la locul de muncă, dar și pe baze de apartenență de gen, peste 80% fiind femei. Mai mult, li s-a spus că protestele lor nu contează, pentru că nu sunt suficient de vizibile în mass-media și astfel nu afectează imaginea guvernului.

„Ne-a spus domnul ministru Predoiu că știe care este problema, dar nu are soluții și ar trebui să înțelegem și noi că nu se poate rezolva ca în cazul profesorilor, pentru că ei sunt mulți, sunt sute de mii în toată țara, dacă se revoltă sunt vizibili, dar noi suntem prea puțini pentru a deveni protestul nostru o problemă care să afecteze opinia publică”, a explicat Andreea Faur, pentru Jurnalul.

 

Peste un miliard de euro e investiția minimă în construirea unui penitenciar cu doar 1.000 de locuri. Chiar dacă s-ar construi încă 100 de penitenciare de lux pentru cei 100.000 de condamnați care ajung la consilierii de probațiune, statul tot ar plăti și despăgubiri, pentru că cel puțin o problemă e imposibil de rezolvat: igrasia.     

×