x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Constituţia nu poate fi revizuită în sensul interzicerii amnistiei şi graţierii

Constituţia nu poate fi revizuită în sensul interzicerii amnistiei şi graţierii

de Ion Alexandru    |    05 Iun 2019   •   07:34
Constituţia nu poate fi revizuită în sensul interzicerii amnistiei şi graţierii
Sursa foto: Victor Stroe

Referendumul din 26 mai, prin care românii au fost chemaţi la vot de către Klaus Iohannis, în vederea interzicerii, printre altele, a amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, nu poate fi implementat. Chiar dacă preşedintele se consultă, în această perioadă, cu partidele parlamentare, în sensul revizuirii Constituţiei, pentru introducerea acestei interdicţii, Legea Fundamentală interzice în mod imperativ o astfel de revizuire, pentru că vizează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Tema, însă, va fi utilizată electoral pentru următoarele scrutinuri. USR, care vrea să introducă şi reglementarea “Fără penali în funcţii publice”, încearcă să-şi optimizeze şansele la alegerile prezidenţiale, în timp ce Klaus Iohannis, sigur pe realegerea sa la sfârşitul anului viitor, urmăreşte să sporească şansele PNL la alegerile parlamentare din 2020.

 

Validarea rezultatelor referendumului din 26 mai reprezintă noua linie de acţiune politică a lui Iohannis, USR şi PNL, în perspectiva alegerilor prezidenţiale, locale şi parlamentare, Preşedintele a chemat, ieri, la consultări, partidele politice, pentru a discuta modul în care răspunsurile afirmative referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie pot fi introduse în legislaţie, având în vedere că, potrivit Constituţiei, acest lucru este imposibil. PNL, USR şi UDMR s-au arătat de acord cu organizarea unui nou referendum, pentru revizuirea Constituţiei. Lucru imposibil de realizat cu privire la amnistie şi graţiere.

 

Demersul încalcă drepturile omului

Potrivit articolului 152, alineat 2, din Constituţia României, în vigoare, “nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora”. Mai mult, la articolul 20, se arată că “dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi cu celelalte tratate la care România este parte”.

Concret, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, document ratificat de România, stabileşte că “toţi oamenii sunt egali în faţa legii şi au, fără nicio deosebire, dreptul la egala protecţie a legii. Toţi oamenii au dreptul la o protecţie egală împotriva oricărei discriminări care ar viola prezenta Declaraţie împotriva oricăror provocări la o asemenea discriminare”.

 

Bolcaş: “CCR nu va aviza pozitiv o astfel de revizuire”

Avocatul Lucian Bolcaş, specialist în drept constituţional, a declarat, pentru “Jurnalul”, că o astfel de reglementare cu privire la interzicerea amnistiei şi graţierii nu poate face niciodată obiectul revizuirii Constituţiei.

“Nu doar că Legea Fundamentală protejează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, dar asigură şi o garanţie a respectării acestor drepturi. Orice încercare s-ar face pentru a introduce astfel de interdicţii se vor lovi de invalidare la Curtea Constituţională. Chiar înainte ca Parlamentul să supună la vot textul revizuirii propuse şi data organizării referendumului, Curtea Constituţională trebuie să avizeze tema propusă. Nu există nici cea mai mică şansă ca CCR să avizeze pozitiv o astfel de revizuire”, a concluzionat Lucian Bolcaş, care îi îndeamnă pe cei care lucrează, în aceste zile, la un astfel de proiect de revizuire “să pună mâna pe carte”.

 

“Nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora” – articolul 152, alineat 2 din Constituţie

 

Demagogie generalizată la nivel politic cu privire la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru corupţie. Susţinătorii “proiectului” ştiu că acest lucru este imposibil de reglementat

 

Miza reală a lui Klaus Iohannis, un scor bun la parlamentarele de anul viitor

În condiţiile în care, în mod real, referendumul pentru revizuirea Constituţiei nu poate fi validat, în forma votată la referendumul din 26 mai, această temă este transformată în armă politică pentru alegerile viitoare. După consultările de ieri, PNL, prin vocea lui Ludovic Orban, susţine că referendumul pentru revizuire trebuie organizat cât mai repede, chiar odată cu alegerile prezidenţiale, pentru că “ar fi mai ieftin”. Însă, partidul merge total pe mâna preşedintelui în această chestiune.

Iohannis a lăsat să se înţeleagă că referendumul trebuie organizat împreună cu un rând de alegeri. Iar, de preferat, ar fi anul viitor. Surse politice acreditează ideea că Iohannis nu vrea ca acest referendum să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale, pentru că ar maximiza voturile pentru candidatul Alianţei USR-PLUS. “Nu este niciun fel de problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una din alegerile care vor veni în următorul an. Prezidenţialele sunt primele, dar nu este obligatoriu să venim cu referendum pe prezidenţiale, putem să venim la fel de bine pe alegerile locale sau chiar pe parlamentare”, a precizat preşedintele. În acest sens, Iohannis şi-a dezvăluit adevărata ţintă politică pentru care va utiliza referendumul pentru revizuirea Constituţiei, imposibil de implementat din punct de vedere constituţional.

De cealaltă parte, USR vrea ca referendumul să fie organizat în acest an şi cere o revizuire mai largă în sensul introducerii în Constituţie şi a iniţiativei “Fără penali în funcţii publice”, deziderat care încalcă, de asemenea, prevederile Constituţiei în vigoare. USR vrea să folosească, de asemenea, tema revizuirii Constituţiei, dar pentru a-şi spori şansele proprii în lupta pentru Palatul Cotroceni.

 

×