x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Criterii UE: n-aveți străzi? Faceți statuie

Criterii UE: n-aveți străzi? Faceți statuie

de Diana Scarlat    |    05 Iun 2018   •   11:10
Criterii UE: n-aveți străzi? Faceți statuie

Condițiile care trebuie să fie îndeplinite de localități, pentru a deveni turistice, sunt cel puțin aberante, raportat la situația reală a României. Oricât de bogate ar fi unele localități, nu sunt pe lista celor de interes turistic local sau național, dacă primăriile nu au depus documentația necesară clasificării lor. Oricât de sărace ar fi altele, pot intra în rândul localităților turistice dacă au monografie, alee de promenadă și dacă li se ridică statuie

Unele localități sunt turistice, dar nu se află pe lista oficială, în timp ce altele se străduiesc să facă orice, pentru a-ndeplini 50% din cerințele de pe lista specială care le aduce acest statut. Deși este turistică 100%, Sighișoara nu se află nici astăzi pe lista localităților cu acest statut, pentru că nu s-au făcut demersurile necesare încadrării ei, conform cu legislația în vigoare. Iar legislația a fost făcută astfel încât să corespundă cerințelor Uniunii Europene. „Intenționăm să facem documentația pentru a deveni și Sighișoara localitate turistică, dar n-am avut încă discuții cu agenții economici. Unii nu vor, alții sunt indiferenți”, a explicat, pentru Jurnalul, Ovidiu Mălăncrăvean, primarul Sighișoarei, care spunea același lucru și la o lună după ce a fost ales, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Între timp, au căzut și două bucăți din zidul cetății medievale, la începutul acestui an. „În legătură cu zidul cetății, pe porțiunea care s-a prăbușit, este o zonă care a avut mereu probleme. Astăzi (ieri – n.r.) avem o ședință, pentru a discuta inclusiv cu Biserica Evanghelică și cu Institutul Național al Patrimoniului, deoarece o parte din zid aparține Bisericii, iar institutul dorește să se facă un proiect integrat”, mai spune primarul Sighișoarei.

Plaja asfaltată, monografia și statuia

Pe de altă parte, Vama Veche, sat pescăresc de la malul mării, are din 2009 alee de promenadă asfaltată pe plajă, iar în curând va avea și statuie. Drumurile nu sunt toate asfaltate în comună, dar statuia va fi inaugurată anul acesta, când se pregătește și monografia comunei, pentru a se îndeplini condițiile necesare intrării în rândul localităților turistice. Monografia și statuia fac parte din lista condițiilor suplimentare pe care trebuie să le îndeplinească o localitate pentru a deveni turistică, iar pentru interes local, primăriile pot alege jumătate dintre criterii, oricare ar fi ele. „Avem în lucrum, pentru 1 decembrie, să inaugurăm statuia fondatorului localității, Mihail Kogolniceanu, pentru că vom avea și noi un lanț de evenimente pentru a sărbători Centenarul. Vom avea și o monografie a localității. Vor intra în reparații trei străzi din Vama Veche, în următoarele două săptămâni, iar la 2  Mai suntem în procedură de licitație pentru asfaltarea a opt kilometri. Sperăm ca până la finalul anului să fie asfaltat 90% din 2 Mai. Avem procedură de licitație și pentru renovarea generală a căminului cultural, la fel și pentru sala de gimnastică a școlii din localitate. Banii sunt obținuți de la Ministerul Dezvoltării, prin programul de finanțare al PNDR, pentru că nu reușim să-i strângem din taxele și impozitele locale”, a explicat, pentru Jurnalul, Daniel Georgescu, primarul localității Limanu, din care fac parte satele 2 Mai și Vama Veche.

Nici o statuie fără cadastru

Conform HG 867/2006, actualizată în mai multe etape, staţiunile turistice vor fi atestate numai după îndeplinirea unor criterii obligatorii privind amplasarea lor în teritoriu, condiţiile de acces, dotări etc. Localitățile mai trebuie să îndeplinească şi un cumul de condiţii suplimentare, pentru a primi 75% din punctajul maxim în cazul staţiunilor de interes naţional, şi 50% pentru staţiunile turistice de interes local. Consolidarea malului rămâne în continuare un obiectiv de nerealizat pentru 2 Mai și Vama Veche, pentru că de trei ani se opun protectorii căluților de mare, care nu sunt de acord cu proiectul de lărgire a plajelor. În schimb, cele două sate vor fi cadastrate, pentru că e nevoie de cadastru chiar și pentru statuie.

Am pierdut primul an doar cu ridicări topografice și cadastrare. N-am putut să dau certificat de urbanism nici pe dispensar.

Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu

Localitățile turistice au prioritate la finanțare, pe toate tipurile de proiecte. Procentul cel mai mare din finanțare îl obțin localitățile turistice de interea național, un procent mai mic obțin cele de interes local, iar cele care sunt doar în zone turistice primesc cel mai puțin.

 

 

 

×
Subiecte în articol: criterii ue străzi statui