x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CSM a respins cererea de sesizare a IJ referitoare la mandatele de siguranță națională

CSM a respins cererea de sesizare a IJ referitoare la mandatele de siguranță națională

21 Mai 2020   •   18:28
CSM a respins cererea de sesizare a IJ referitoare la mandatele de siguranță națională

Secţia pentru judecători a CSM a respins solicitarea judecătoarelor Gabriela Baltag şi Evelina Oprina de a sesiza Inspecţia Judiciare (IJ) pentru a se verifica dacă a fost sau nu respectată legea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) atunci când au fost emise mandate de siguranţă naţională.

„Am formulat solicitarea pornind de la hotărârea plenului CSM din 2019 în care se arată că practicile procurorilor DNA care au instrumentat cauzele cu judecători (...) au arătat forme de presiune ale acestora cu consecinţe directe”, a spus judecătoarea Evelina Oprina la şedinţa din CSM.

Potrivit magistratului, controlul ar fi vizat exclusiv modul în care judecătorii de la Inalta Curte au respectat dispoziţiile Legii 51/1991 privind siguranţa naţională a României in perioada 04.02.2019 - la zi.

„Demersul nu trebuie văzut ca reprezentând un atentat la instanţa supremă şi la judecători - ci, dimpotrivă, un demers legitim şi necesar. (...) Este de dorit chiar să suprimăm toate discuţiile şi suspiciunile care planează în spaţiul public. Atât imaginea instanţei supreme şi a judecătorilor, cât şi a sistemului să nu fie afectat”, a mai spus Oprina.

Decizia de respingere a solicitării celor două judecătoare a fost luată de Secţie cu 6 voturi la 5.

 

Sursa: Mediafax

×