x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cum s-a infiltrat Parchetul în curtea lui Arafat

Cum s-a infiltrat Parchetul în curtea lui Arafat

de Dan Constantin    |    19 Mar 2020   •   09:18
Cum s-a infiltrat Parchetul în curtea lui Arafat

Parchetul General a declanșat o acțiune de cercetare în centrul vital de coordonare a sistemului de combatere a epidemiei, provocând o perturbare a echilibrului în Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, condus de Raed Arafat. Profesorul Adrian Streinu Cercel, unul dintre comunicatorii cu grad înalt de credibilitate, nealterat de disputele politice, director al Institutului Matei Balș, membru al Grupului, refuză să se mai adreseze populației în urma deschiderii dosarului.

 

Adrian Streinu Cercel intră în „grevă de comunicare” ca un protest față de dosarul deschis la Parchetul General pentru  „divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, faptă prevăzută de art. 304 alin.(1) din Codul Penal”, potrivit precizărilor Parchetului General. Există în momentul de față o suspiciune de fapte penale care planează asupra tuturor membrilor grupului de specialiști care se reunesc pentru a da argumente tehnice și științifice pentru măsuri cu valoare de recomandări sau decizii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU). Referirea la Codul Penal pe care o face Parchetul General arată în art. 304 conținutul faptei și sancțiunile pe care le atrage : „Divulgarea fără drept a unor secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care le cunoaște datorită atribuțiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Care-i secretul nedestinat publicității?

Mergem la sursă - site-ul oficial al Ministerului Public - care sub titlul „Preluare cauze Coronavirus –SUPC-PÎCCJ” dă un comunicat. Aflăm că în data de 10 martie 2020, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din PÎCCJ ,,s-au sesizat din oficiu (...) ca urmare a apariției în mass-media a unor informații referitoare la conținutul Hotărârii nr. 8 din data de 9 martie 2020, emisă de MAI-Departamentul pentru Situații de Urgență, informații a căror transmitere a creat o stare de panică și confuzie la nivel național”.

Procurorii adaugă că au fost „divulgate, fără drept, în spațiul public, informații confidențiale ” în cursul zilei de 9 martie 2020, în intervalul orar 13-14:35 în timpul ședinței Grupului de suport tehnico-științific care se desfășura în sediul Ministerului de Interne. Nu ne lămurim însă ce informațiii anume au fost divulgate, dar înțelegem că ele au „tăiat maioneza” comunicării ulterioare, care ar fi trebuit să provină de la CNSSU, întrunit la ora 16 în aceeași zi. Adică, Grupul a luat-o pe scurtătură și anunțul programat să îl facă ministrul Ion-Marcel Vela era deja „fumat”. Asta lasă să înțeleagă printre rânduri comunicatul procurorilor, care ne bagă în ceață cu o contorsiune a logicii: dacă informațiile confidențiale erau secrete de serviciu, nedestinate publicității, de ce le-a difuzat apoi CNSSU? Neștiind oficial despre ce informații confidențiale ar fi vorba, căutăm conținutul Hotărârii nr. 8, emise de MAI. Or, surpriză, Hotărârea nr. 8 a Grupului de suport nu o găsim ca atare publicată. Găsim un cap de ață, de care să tragem pentru a ne edifica. Există  o referire în Hotărârea nr.6  din 9 martie  a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență care stipulează la art 1 : „Se aprobă Hotărârea nr. 8 din data de 09.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, cu excepția art. 1, care face obiectul analizelor ulterioare”. Așadar ne aflăm în fața unui act oficial parțial difuzat. Chiar și trunchiat comunicarea a avut un impact puternic, de vreme ce Parchetul General a constatat că ,,transmiterea a creat o stare de panică și confuzie la nivel național”.

Cu ce aparat a măsurat panica doamna Scutea? O fi avut semnale de confuzie de pe Valea Hârtibaciului natală? Deci nu informațiile ca atare au fost problema, ci transmiterea lor! Greu să aflăm de la procurori ce fel de informații au bulversat țara... Poate să fi fost în legătură cu art. 2 al H6 /09.03/2020  a CNSSU prin care „se aprobă suspendarea procesului de învățământ în unitățile școlare publice din învățământul preșcolar, primar, liceal, postliceal și profesional în perioada 11-22.03.2020”. Suntem însă pe terenul speculațiilor, atâta vreme ce Parchetul General a descoperit o problemă atât de gravă încât să treacă la anchetarea Grupului, devenit un fel de adunare conspiraționistă în sediul Internelor de unde livrează „secrete” ce nu trebuie să ajungă la populație. Sau mai nou, poate este interzis de doamna Scutea să mai fie alți comunicatori în afara celor deja performanți: Anisie, ministra de la Educație, Costache de pe la Sănătatea privată și Vela, fără sechele după ce a scăpat  teafăr dintr-un elicopter prăbușit.

 

Anchetă în instituțiile de forță

Cine participă la ședințele Grupului de suport tehnico-științific? La reuniunea din 6 martie au fost prezenți, conform comunicatului MAI-DSU, reprezentanți ai MAI (DSU, IGSU, IGPF), MT, MApN, INBI Matei Balș, ONAC, STS, INSP, MS, DSP București și MEC. Primul punct aprobat în respectiva ședință : Procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ în contextul confirmării unor cazuri/mai multor cazuri de COVID-19. Iată, procurorii au pe cine ancheta. Adunarea „conspira” la închiderea școlilor cu trei zile înainte să afle Parchetul General și să se sesizeze din oficiu!

„Adrian Streinu-Cercel intră în grevă de comunicare ca un protest față de dosarul deschis la Parchetul General ”

 

×