x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dana Gîrbovan: Trecerea Inspecţiei Judiciare la minister reprezintă un regres al independenţei justiţiei

Dana Gîrbovan: Trecerea Inspecţiei Judiciare la minister reprezintă un regres al independenţei justiţiei

06 Sep 2017   •   23:02
Dana Gîrbovan: Trecerea Inspecţiei Judiciare la minister reprezintă un regres al independenţei justiţiei

Trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei reprezintă un regres al independenţei justiţiei, a declarat miercuri, la Cluj, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.

'Cea mai controversată propunere a ministrului este cea privind trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, care ar da o pârghie ministrului cu privire la exercitarea atribuţiilor de către judecători şi procurori, deoarece Inspecţia Judiciară nu se ocupă doar de acţiuni disciplinare şi cercetarea disciplinară a judecătorilor, ci face şi verificări privind managementul. Acestea pot avea ca efect revocarea din funcţie a preşedinţilor de instanţe, se pot face, conform proiectului, verificări privind apărarea independenţei unor judecători sau procurori, toate acestea sub controlul ministrului justiţiei, care va putea retrimite la IJ pentru a reface cercetările făcute de inspectori', a spus Dana Gîrbovan, într-o dezbatere publică.

Ea a adăugat că 'ministrul poate exercita o acţiune disciplinară, dacă doreşte, ca atare, soluţia propusă va însemna un regres din punct de vedere al independenţei justiţiei şi nu avem nicio garanţie că va conduce la îmbunătăţirea situaţiei acesteia'.

În opinia preşedintei UNJR, 'ministrul justiţiei va fi între ciocan şi nicovală, pentru că va exista o presiune potenţială din partea partidului care îl susţine să exercite un anumit tip de acţiuni'.

Dana Gîrbovan a participat miercuri la dezbaterea 'Quo Vadis, Justiţie?', organizată de o fundaţie culturală, la Cluj-Napoca.
AGERPRES

×
Subiecte în articol: dana garbovan inspectia judiciara