x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA: Tăriceanu, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului

DNA: Tăriceanu, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului

24 Mai 2016   •   13:05
DNA: Tăriceanu, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului

Procurorii DNA Braşov au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru comiterea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

DNA precizează, într-un comunicat transmis AGERPRES, că, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa (a cărei trimitere în judecată a fost mediatizată în 18 mai) s-a dispus citarea lui Călin Popescu-Tăriceanu, pentru a fi audiat ca martor.

"Această citare a fost necesară în condiţiile în care existau indicii că el ar avea cunoştinţă despre activitatea infracţională a grupului sus menţionat, prin prisma relaţiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup. Fiind audiat în 15 aprilie, în depoziţia luată sub jurământ, acesta a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată", susţin procurorii.

Potrivit DNA, Călin Popescu-Tăriceanu a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă de achiziţionarea drepturilor succesorale ale prinţului Paul de către Tal Silberstein, Remus Truică şi alţii şi că nu a discutat cu cel din urmă despre taxele notariale.

"Acesta a mai declarat că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu inculpaţii Dan Andronic şi Tal Silberstein, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA despre acest dosar. A precizat, de asemenea, că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România. A mai precizat că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marius Marcovici, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu Silberstein. Aceste declaraţii sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declaraţii ale martorilor, suspecţilor şi alte mijloace de probă)", se mai arată în comunicat.

DNA precizează că suspectului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

Sursa: AGERPRES

×