x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA transmite că nu se lasă intimidată de atacurile „injuste” din ședința CSM

DNA transmite că nu se lasă intimidată de atacurile „injuste” din ședința CSM

de Georgiana Oprea    |    12 Feb 2021   •   17:23
DNA transmite că nu se lasă intimidată de atacurile „injuste” din ședința CSM

Direcția Națională Anticorupție spune, într-un comunicat de presă, că afirmațiile făcute de către o parte a membrilor CSM la adresa activității și procurorilor anticorupție, în ședința pe tema desființării Secției Speciale, sunt „nejustificate” și „denigratoare”.

De asemenea, DNA menționează că în ciuda atacurilor „injuste”, nu se va lăsa intimidată.

În cadrul comunicatului de presă al DNA se mai menționează că dezbaterile de idei sunt întotdeauna bine-venite, „însă este de neînțeles înverșunarea u care numele și activitatea instituției sunt folosite în mod defăimător ca << muniție de război >> în disputa care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar.”

Comunicatul complet:

„În contextul dezbaterilor privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care au avut loc în cadrul ședinței de plen a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 11 februarie 2021, constatăm cu îngrijorare că au fost făcute afirmații nejustificate, denigratoare la adresa activității Direcției Naționale Anticorupție și a procurorilor din cadrul acesteia. În ciuda atacurilor injuste, D.N.A. nu se va lăsa intimidată și va continua să își îndeplinească misiunea, să combată faptele de corupție care îi sunt atribuite în competență conform legii, cu respectarea garanțiilor procedurale prevăzute de lege și de normele internaționale pentru apărarea drepturilor omului. Dezbaterile de idei sunt întotdeauna binevenite, dar este de neînțeles înverșunarea cu care numele și activitatea instituției noastre sunt folosite în mod defăimător ca „muniție de război” în dispute care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar. Totodată, am remarcat că în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se folosesc ca argumente concluziile unei hotărâri care nu are caracter definitiv, respectiv Hotărârea Plenului CSM nr. 225 din data de 15 octombrie 2019. Împotriva acesteia, D.N.A. a formulat acțiune în anulare, cauza fiind în prezent pe rolul Curții de Apel București, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal. Or, inducerea în opinia publică a ideii că acele concluzii reprezintă adevărul, poate constitui o presiune la adresa judecătorilor care în prezent judecă acțiunea. Direcția Națională Anticorupție este o instituție care îndeplinește o misiune importantă de combatere a corupției la nivel înalt și mediu, fenomen care pune în pericol valorile democrației și dezvoltarea economică a societății. Ca unitate de parchet, Direcția Națională Anticorupție își îndeplinește acest rol conform legii și în slujba cetățenilor".

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, cu 11 voturi „pentru” și opt „împotrivă” proiectul de lege pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.

„Sunteți perseverent pe acest proiect și perseverența dumneavoastră e una politică. Mai mult ca niciodată, dumneavoastră, alături de clasa politică ce v-a acordat susținere, nu doriți decât să subordonați justiția. Vorbiți despre SIIJ ca și cum ar fi suma tuturor problemelor din justiție. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt despre atrocitățile DNA asupra cetățenilor!", i-a spus ministrului Justiției, Stelian Ion, judecătoarea Gabriela Baltag.

 

 

 

×