Acuzați că au prejudiciat Finanțele Publice cu peste 2,4 milioane de lei, prin intermediul unei firme-fantomă, doi etnici romi din Iași au fost condamnați, la începutul acestei săptămâni, de Tribunalul Iași, să urmeze cursuri obligatorii de învățământ primar. Ei trebuie ca, în următorii patru ani, să absolve patru clase. Aceeași instanță a decis ca persoanele pe care le-au trimis la școală, dar și firma acestora să achite către ANAF suma de 100.000 de euro.
Maria și Dragoș Stănescu, doi romi din Iași, au intrat pe mâna procurorilor locali în anul 2012, când au fost puși sub acuzare pentru evaziune fiscală în formă continuată, evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale ale firmei SC Drăguțu Occidental SRL a unor cheltuieli fictive, cu scopul de a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor către stat.
Cinci ani le-au trebuit procurorilor ieșeni pentru a finaliza rechizitoriul în acest caz, dosarul fiind trimis Tribunalului Iași la mijlocul anului trecut. După câteva amânări, instanța a pronunțat, marți, 13 februarie, sentința pe fond. Judecătorul a stabilit că inculpații pot beneficia de legea penală mai favorabilă, astfel încât a hotărât să-i judece conform vechiului Cod Penal și, la final, a decis să îi condamne pe Maria și pe Dragoș Stănescu la câte trei ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de cinci ani, perioadă în care nu mai au voie să dețină calitatea de asociat, administrator sau director de firmă, nu pot candida la alegeri și nu pot ocupa o funcție de demnitate publică.
Evazioniști clasa întâi
Spectaculos în acest caz este ce pedeapsă accesorie a pronunțat Tribunalul Iași împotriva celor doi evazioniști. Pe lângă obligația de a se prezenta la poliție pe durata suspendării pedepsei, atât Maria, cât și Dragoș Stănescu sunt obligați ca, în următorii patru ani, să urmeze „un curs de învățământ primar de minimum patru clase”. Cu alte cuvinte, evazioniștii sunt neșcolarizați, recte analfabeți. Acest amănunt este cu atât mai interesant, cu cât ei sunt acuzați că, prin intermediul SC Drăguțu Occident SRL, au creat, prin săvârşirea infracțiunilor de care sunt acuzați, un prejudiciu ANAF-ului de 453.148 de lei, sumă cu care Fiscul s-a constituit parte civilă și pe care speră să o recupereze.
Urmărirea îndeplinirii obligației de a merge la școală va fi asigurată de către Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Iași. Contactat telefonic, avocatul Lucian Bolcaș a precizat, pentru Jurnalul, că nu este pentru prima dată când instanțele de judecată impun o asemenea obligație pe numele condamnaților cu suspendare. Astfel, condamnații trebuie să prezinte Serviciului de Probațiune adeverința care să ateste că s-au înscris la cursuri. Apoi, ei trebuie să participe activ la ore și, periodic, Serviciul de Probațiune are obligația de a verifica situația școlară a acestora, fie prin incursiuni la unitatea de învățământ, fie prin primirea de rapoarte din partea cadrelor didactice care se ocupă de școlarizarea condamnaților.
În timp ce se vor școlariza, codamnații Stănescu trebuie să restituie Fiscului 453.148 de lei și să plătească, împreună cu firma pe care au controlat-o, câte 1.500 de lei cheltuieli de judecată. Banii primiţi de avocații din oficiu care i-au reprezentat, 860 de lei, rămân în sarcina statului.
Conform vechiului Cod Penal, instanța de judecată “poate să impună condamnatului să desfășoare o activitate sau să urmeze un curs de învățământ ori de calificare”. Neîndeplinirea acestei obligații îl poate trimite în spatele gratiilor.
„Drăguț”, imposibil de executat silit: nu are nimic
Firma, vândută unui suspect de furt
Societatea prin intermediul căreia condamnații Stănescu au dat aceste țepe, SC Drăguț Occidental SRL, a fost înființată, în martie 2011, de către Maria Stănescu și se ocupă cu comerțul cu amănuntul nespecializat. În septembrie 2012, firma a fost cesionată unui anume Radu Marcel Parlea, din satul ieșean Ciohorani. Conform unor surse judiciare, acesta din urmă este suspect într-un dosar trimis în judecată, fiind acuzat de săvârșirea a șase furturi calificate, toate în noaptea de 31 iulie spre 1 august 2008.
În 2017, Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași a cerut Tribunalului Iași declanșarea procedurii insolvenței împotriva SC Drăguț Occidental SRL, pentru recuperarea unei creanțe de 2.475.359 de lei, reprezentând impozite, taxe și alte plăți restante către stat. Firma mai figura cu debite și către alți creditori, în sumă de 40.000 de lei. Lichidatorul judiciar nu a identificat bunuri mobile sau imobile ale societăţii, care să poată fi supuse procedurii executării silite.