x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosar penal pentru AUR cu privire la afirmațiile referitoare la Holocaust

Dosar penal pentru AUR cu privire la afirmațiile referitoare la Holocaust

10 Ian 2022   •   16:29
Dosar penal pentru AUR cu privire la afirmațiile referitoare la Holocaust
Sursa foto: Victor Stroe

Parchetul General a anunţat deschiderea unui dosar penal pentru efectuarea cercetărilor in rem referitoare la afirmaţile AUR privind Holocaustul.

"La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat 'Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!',  în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta - minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia", transmite Parchetul General.

Prin urmare, "Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă", potrivit art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002.

AUR a transmis un comunicat de presă pe 3 ianuarie în care susţinea că se constată o "acţiune sistematică de subminare" a calităţii învăţământului din România în ultimii ani prin ridicarea la rangul de materii a unor "teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generaţii: ştiinţele exacte, Limba şi literatura română, Istoria naţională".

În data d e 4 ianuarie, ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, a condamnat "atitudinea şi afirmaţiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o 'temă minoră' de abordat în sistemul educaţional din România". 

×
Subiecte în articol: aur parchetul general