x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosarul Ayahuasca ajunge la judecata în fond după o amânare de peste 3 ani

Dosarul Ayahuasca ajunge la judecata în fond după o amânare de peste 3 ani

de Redacția Jurnalul    |    24 Oct 2023   •   13:15
Dosarul Ayahuasca ajunge la judecata în fond după o amânare de peste 3 ani

Curtea de Apel Ploiești a hotărât marți să înceapă procesul pe fond în dosarul care implică pe Gelu Oltean, fostul șef al DGIPI, după ce procurorii DIICOT l-au trimis în judecată. Oltean este acuzat că, împreună cu prietena sa, Vanessa Youness, și cetățeanul britanic Thomas Lishman, a organizat ședințe de șamanism la care au participat numeroase persoane. Aceste sesiuni presupuneau consumul de substanțe halucinogene, în special o băutură tradițională folosită de triburile din Amazon, cunoscută pentru capacitatea sa de a provoca viziuni și halucinații.

Dosarul a fost înaintat instanței de către DIICOT în martie 2020, dar avocații celor trei acuzați au reușit să amâne începerea dezbaterilor într-o etapă preliminară, invocând diverse probleme de procedură. Conform legii, această etapă preliminară ar trebui să se desfășoare într-un interval de timp de maximum 60 de zile.

În ianuarie 2022, după aproape 40 de termene în instanță, un magistrat de la Tribunalul Dâmbovița a decis că procesul poate avansa pe fond prin respingerea obiecțiilor ridicate de avocați. Cu toate acestea, inculpații au contestat decizia. Dosarul a ajuns, în cele din urmă, la Curtea de Apel Ploiești, care a confirmat hotărârea Tribunalului marți. Cu toate acestea, în cadrul deciziei, s-a dispus excluderea interceptărilor efectuate de anchetatori ca probe în dosar.

"În temeiul art.347 alin.2 Cpp rap. la prev. art.346 alin.4 Cpp, admite în parte contestaţiile formulate de către inculpaţii Youness Amal - Vanessa, Oltean Gelu Marin şi Lishman Thomas Ivor Mowbray, împotriva încheierii din data de 14.01.2022 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Dâmboviţa în dosarul nr. 1125/120/2020/a1. Desfiinţează în parte încheierea contestată şi, rejudecând, exclude din ansamblu probelor administrate în cursul urmării penale a procesului verbal de redare a convorbirilor interceptate din data de 22.01.2020, cu privire la convorbirile efectuate în data de 14.12.2019, orele 20,16 (filele 391-392, vol.II DUP), precum şi a părţii de pe suportul magnetic pe care sunt stocate aceste convorbiri. În baza Deciziei nr. 22/2018 a Curţii Constituţionale dispune înlăturarea fizică a probelor excluse, precum şi înlăturarea menţiunilor din rechizitoriu referitoare la probele excluse. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate", se arată în decizia instanţei.

Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu anul 2017 şi până în 14 februarie 2019, inculpații au inițiat „o structură de crimă organizată”, care a acționat în România și în Spania, Olanda, Franța, Mexic, în scopul comiterii mai multor infracțiuni grave privind operațiuni fără drept cu droguri. Ulterior, inculpaţii au cooptat şi alte persoane pentru a sprijini activitatea grupului, fiecare participant având un rol prestabilit, cu o arie de activități bine definită pentru fiecare din membrii grupării, notează procorurii.

„Astfel, în perioada 13-15 decembrie 2019, cetățeanul străin L.T.I.M. (cetățean britanic) urma să coordoneze în România, împreună cu Y.A.V., într-o locație ce urma să fie comunicată ulterior participanților, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ceai de ayahuasca. Ayahuasca este o băutură tradițională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – un drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor, ce se regăsește în tabelul anexa nr. 1 din Legea 143/2000”, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit acestuia, participanții trebuiau să plătească pentru evenimentul din România 550 de euro/persoană, dacă acceptau să fie cazați în camere pentru două persoane, sau 1.100 euro/persoană, dacă participantul dorea să fie cazat singur. Sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de organizator sau plătite cash la recepția clinicii.

Activitatea urma să se desfășoare în județul Dâmbovița, pe parcursul a 3 zile, dar avut loc o singură ceremonie, în data de 13 februarie 2019, în care participanții au consumat ceai de ayahuasca cu DMT, evenimentul fiind întrerupt de percheziția efectuată de oamenii legii.

„Inculpata Y.A.V. a deținut și a efectuat operațiuni privind circulația unor produse și substanțe toxice fără drept, cunoscând faptul că ceaiul de ayahuasca pe lângă DMT are în conținutul său și Arsen, Aluminiu și Mercur peste limita maximă admisă pentru preparatul pe care l-a administrat participanților la ceremonii și și-a asumat administrarea către fiecare participant a unei cantități de aproximativ 30 ml pe sesiune, considerând, fără nici un temei științific, că administrarea acestei cantități, o dată pe lună sau la intervale de 3 luni, 6 luni sau 1 an, nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea consumatorilor. Activitatea desfășurată de inculpata Y.A.V. de a organiza ceremonii cu caracter spiritual cu scopul real al consumului de droguri de mare risc a fost susținută în același mod de inculpatul O.G.M. cu care se află într-o relație consimțită de mai mulți ani, trăind și gospodărindu-se în comun în același imobil, context în care cei doi au deținut şi au desfășurat operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc fără drept şi au pus la dispoziția consumatorilor de droguri un loc amenajat special pentru consumul ilicit de droguri”, se mai arată în comunicat.

Potrivit acestuia, Gelu Oltean a efectuat operațiuni privind circulația unor produse și substanțe toxice fără drept și și-a asumat împreună cu ceilalți inculpați administrarea respectivelor substanţe participanților la ceremoniile organizate.

Procurorii susțin că britanicul a coordonat, în calitate de șaman, ceremoniile la care s-a băut ceai de ayahuasca și a facilitat cumpărarea de substanțe – frunze şi rezină cu conținut de DMT.

„Pentru a acredita ideea că activitatea desfășurată în cadrul ritualurilor tradiționale cu ayahuasca avea ca scop principal realizarea unor proceduri terapeutice pentru tratarea diverselor afecțiuni de care sufereau participanții sau, în mod secundar, așa cum au declarat unii dintre participanți, avea caracter recreativ pentru redobândirea echilibrului psihic și emoțional, precum și faptul că activitatea a avut caracter legal, inculpații au invocat o opinie juridică transmisă la solicitarea lor de o anume casă de avocatură și comunicări scrise purtate cu diferite instituții ale statului”, mai arată procurorii.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Dâmbovița.

×