x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosarul Vlad Pascu. Cine este judecătoarea care a întrebat dacă Sebi Olariu e prezent în sală

Dosarul Vlad Pascu. Cine este judecătoarea care a întrebat dacă Sebi Olariu e prezent în sală

de Redacția Jurnalul    |    23 Feb 2024   •   13:15
Dosarul Vlad Pascu. Cine este judecătoarea care a întrebat dacă Sebi Olariu e prezent în sală

Ancuța Ioana Popoviciu, judecătoarea responsabilă de cazul accidentului de la 2 Mai, în care doi tineri au pierit din cauza lui Vlad Pascu, a fost implicată într-o situație delicată în sala de judecată. În timp ce făcea prezența, a strigat numele lui Sebi Olariu, unul dintre tinerii decedați în accident, stârnind o reacție emoțională puternică în sală.

Tatăl lui Sebi Olariu a povestit că judecătoarea a cerut cartea de identitate a fiului său decedat, un gest care a provocat o mare indignare printre cei prezenți. Această gafă a avut loc în cadrul soluționării dosarului accidentului, generând un val de critici și discuții în mediul public.

Ioana Ancuța Popoviciu este magistrat la Judecătoria Mangalia și a fost sancționată anterior de Consiliul Superior al Magistraturii pentru abatere disciplinară, primind un avertisment în mai 2023. Potrivit declarației de avere, deține mai multe proprietăți și are venituri lunare care depășesc media națională.

Judecătoarea are o carieră solidă, absolvind Facultatea de Științe Juridice și un masterat în Drept privat la Universitatea din Oradea, urmate de Institutul Național al Magistraturii. A lucrat ca avocat stagiar și auditor de justiție înainte de a deveni judecător stagiar la Judecătoria Ineu, iar acum lucrează la Judecătoria Mangalia.

În mai 2023, Consiliul Superior al Magistraturii, Secția pentru Judecători în Materie Disciplinară a soluționat dosarul privind abaterea disciplinară a judecătorului Ioana Ancuța Popoviciu, din cadrul Judecătoriei Mangalia. Aceasta a primit doar avertisment.

Potrivit Ziuaconstanta, avertismentul a fost aplicat pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art.271 lit. s) teza a II a raportat la art. 272 alin.(2) din același act normativ.

Prevederea legală face referire la face referire la „exercitarea funcției cu gravă neglijență“, iar articolul 272 vorbește despre faptul că „există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual“.

„Admite în parte acțiunea disciplinară formulată de Inspectia Judiciară împotriva pârâtei Popoviciu Ioana-Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia.

În baza art.273 alin.(1) lit.a) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aplică pârâtei Popoviciu Ioana-Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia sancțiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art.271 lit. s) teza a II a raportat la art. 272 alin.(2) din același act normativ.
Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspectia Judiciară împotriva pârâtei Popoviciu Ioana-Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.271 lit. g) teza I și art.271 lit.l) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.”, arată decizia Consiliului Superior al Magistraturii, Secția pentru Judecători în Materie Disciplinară, conform ziarulamprenta.

Ioana Ancuţa Popoviciu va fi cercetată de Inspecţia Judiciară

Inspecţia Judiciară a transmis, astăzi, un comunicat în care a arătat că judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu va fi cercetată disciplinar, după declaraţia făcută ieri în primul termen al dosarului în care Vlad Pascu este judecat pentru accidentul de la 2 Mai.

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public privind modul de desfăşurare a şedinţei de judecată din data 22.02.2024 la Judecătoria Mangalia, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu faţă de judecătorul desemnat să soluţioneze dosarul privind accidentul din data de 19.08.2023.

Sesizarea din oficiu vizează respectarea obligaţiei de studiere a dosarelor anterior şedinţei de judecată (inclusiv din perspectiva prezenţei în instituţie a judecătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, comportamentul judecătorului în şedinţele de judecată, în principal cu referire la şedinţa de judecată din data de 22.02.2024, precum şi existenţa unor eventuale situaţii de incompatibilitate în legătură cu dosarul menţionat", se arată într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare.

×