Activitatea cu publicul a fost suspendată începând de joi, pe perioadă nedeterminată, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, cu excepţia cauzelor în care se apreciază că există caracter urgent, iar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a fost dispusă restrângerea acestei activităţi, cererile şi memoriile putând fi trimise doar prin poştă sau e-mail.
În urma consultării procurorilor prezenţi în cadrul Adunării Generale, s-a decis în unanimitate suspendarea activităţii cu publicul începând cu data de 23 ianuarie, cu excepţia cauzelor în care se apreciază că există caracter urgent, pe perioadă nedeterminată, până la retragerea sau respingerii propunerii legislative de eliminare a pensiilor de serviciu ale magistraţilor.
Procurorii susţin punctul de vedere privitor la faptul că "pensia de serviciu a magistraţilor judecători şi procurori este constituţională şi, în egală măsură necesară, este izvorâtă din statutul profesional al acestora, având la bază interdicţiile şi incompatibilităţile pe care aceştia le au şi reprezintă o compensaţie a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia magistraţii trebuie să i se supună".
Şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au anunţat că se solidarizează cu protestul judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba, care au suspendat judecarea cauzelor, şi "al altor colegi judecători şi procurori din ţară".
Totodată, s-a decis restrângerea activităţii cu publicul, în sensul că, exceptând cauzele urgente, cererile, memoriile şi plângerile se vor putea adresa Parchetului doar prin poştă sau în format electronic.
Măsura a fost dispusă pe perioadă nedeterminată, până la retragerea sau respingerea propunerii legislative de eliminare a pensiilor de serviciu ale magistraţilor.
În Alba, la Judecătoria Alba Iulia şi Judecătoria Blaj, precum şi la Tribunalul Alba sunt judecate doar cauzele urgent, urmând ca de luni să fie suspendată activitatea de judecată şi la Curtea de Apel Alba Iulia.