x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul ministru Ion Ariton le-a spus judecătorilor că Emil Boc i-a cerut să strângă bani pentru Gala Bute

Fostul ministru Ion Ariton le-a spus judecătorilor că Emil Boc i-a cerut să strângă bani pentru Gala Bute

23 Mar 2016   •   14:46
Fostul ministru Ion Ariton le-a spus judecătorilor că Emil Boc i-a cerut să strângă bani pentru Gala Bute

Fostul ministru Ion Ariton le-a spus, miercuri, judecătorilor de la ICCJ că Emil Boc i-a cerut să strângă bani pentru Gala Bute şi că le-a cerut directorilor companiilor din subordinea Ministerului Economiei să sponsorizeze evenimentul sportiv după o discuţie informală la Guvern, dar că nu ştie ce sume s-au strâns.

Audiat în calitate de inculpat în dosarul "Gala Bute", senatorul Ion Ariton a arătat în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că îşi menţine declaraţiile anterioare şi se consideră nevinovat.

Ariton a arătat că a auzit că se discută despre Gala Bute cu ocazia promovării de către Ministerul Dezvoltării a unui proiect de hotărâre de Guvern, care a şi fost adoptat în cadrul unei şedinţe de Guvern.

"Înaintea unei şedinţe de guvern ce a avut loc înainte de Paşti, am avut o discuţie informală în cadrul căreia premierul Emil Boc ne-a cerut să sponsorizăm, cu respectatea condiţiilor legale, Federaţia Română de Box. Companiile care înregistrau profit şi care activau în subordinea ministerului trebuiau să realizeze acest lucru", a spus Ariton.

În continuare, el a declarat că a doua zi a discutat cu directorul său de cabinet şi cu directorul economic, le-a transmis ce s-a discutat la Guvern şi le-a cerut să ia legătura cu directorii companiilor şi să sponsorizeze Federaţia Română de Box.

"Când am fost chemat la DNA, am aflat care au fost companiile care au sponsorizat şi cu ce sume. Nu am urmărit subiectul mai departe. Nu am participat la şedinţa organizată în cadrul MEC cu reprezentanţii companiilor din subordine pentru sponsorizarea galei . Eram la birou. Este posibil să fi fost informat despre discuţiile din şedinţă. Nu a fost o convocare specială doar pentru sponsorizări. Unul dintre cei doi subordonaţi de la cabinet mi-a spus că vom susţine şi noi acest eveniment important, mi-a spus ce s-a discutat în şedinţa cu directorii de companii. Nu mi-au zis cu ce sume au contribuit fiecare", a completat Ariton.

Fostul minsitru a ţinut să precizeze faptul că nu a luat legătura direct cu niciun director de companie de stat pentru a sponsoriza Gala Bute.

"Nu eu m-am ocupat de convocarea directorilor, ci cei doi colegi de la cabinet. Nu ştiu dacă le-a transmis motivul convocării. Eu le-am transmis celor doi ceea ce s-a discutat la nivelul Guvernului în legătură cu necesitatea sponsorizării evenimentului sportiv. Nu l-am cunoscut pe Rudel Obreja atunci. Nu ştiam cine organizează gala de box. Nu am luat legătura direct cu niciun director din subordine", a continuat fostul ministru.

Întrebat de judecători dacă e adevărat că a transmis unei martore că trebuie să adune sponsorizări de un milion de euro, Ariton a negat declaraţia martorei, arătând: "Drept dovadă, suma strânsă a fost mult mai mică".

El a negat şi că ar fi cerut altui subordonat ca directorii de companii din subordinea ministerului să doneze evenimentului sportiv jumătate din bugetele de sponsorizări.

"Este posibil să-mi fi fost înmânată o situaţie cu sumele propuse a fi acordate ca sponsorizare de la fiecare companie în timp ce mă aflăm la sediul ministerului. Nu am solicitat nimănui să comunice către Federaţia Română de Box sau lui Rudel Obreja sumele propuse de directorii de companii ce urmau a fi acordate ca sponsorizări. Nu este adevărat că am cerut unui expert din cadrul ministerului să contacteze telefonic directorii companiilor pentru a se asigura că aceştia au făcut plata sumelor de sponsorizare", a mai arătat Ariton.

Întrebat de judecători care erau legăturile sale cu PDL, Ariton a spus că era preşedintele PDL filiala Sibiu, dar că această funcţie nu avea legătură cu activitatea din minister. "Cât am fost ministru, nu am schimbat niciun director fără să mă consult cu premierul", a mai arătat Ariton.

La întrebarea DNA dacă era o cutumă ca la nivelul Ministerului Economiei să se convoace directorii companiilor din subordine pentru sponsorizări, Ariton a recunoscut că aceasta nu era o practică obişnuită şi că instituţia nu s-a mai implicat în alte acţiuni de acest gen.  

Prezentă în sală, Elena Udrea a arătat că vrea să pună întrebări inculpaţilor, dar nu la acest termen. Fosta sa prietenă, Ana Maria Topoliceanu, şi fostul director din ministerul Dezvoltării şi Turismului, Gheorghe Nastasia, au arătat că nu vor să dea alte declaraţii după ce şi-au recunoscut vinovăţia. La fel şi Dragoş Botoroagă, administratorul unei firme. Singurul care s-a arătat dispus să răspundă la întrebările Elenei Udrea a fost Ştefan Lungu, fostul său consilier.  

La termenul următor va fi audiată Elena Udrea. 

În continuare, DNA a cerut păstrarea controlului judiciar pentru Elena Udrea şi pentru Rudel Obreja. În replică, Udrea a arătat că măsura controlului judiciar este discriminatorie. Ea a arătat că ar vrea, în bază activităţii ei de parlamentar, să plece din ţară, în condiţiile în care mai sunt şi alţii care au reuşit să plece din ţară, cum ar fi Radu Mazăre, Tudor Chiuariu sau Iulian Bădescu. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 26 aprilie. 

Dosarul Gala Bute a ajuns pe masa judecătorilor de la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, şi Dragoş Botoroagă.

Printre faptele pentru care au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani. 

 

News.ro

×
Subiecte în articol: ion ariton emil boc