x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ex-procurorul Emilian Eva a pierdut procesul cu Poliția Iași. Detectoarele de metale, pe care le-a cerut înapoi, rămân confiscate

Ex-procurorul Emilian Eva a pierdut procesul cu Poliția Iași. Detectoarele de metale, pe care le-a cerut înapoi, rămân confiscate

de Ion Alexandru    |    13 Iul 2021   •   17:16
Ex-procurorul Emilian Eva a pierdut procesul cu Poliția Iași. Detectoarele de metale, pe care le-a cerut înapoi, rămân confiscate

 

Judecătoria Iași a respins, la începutul acestei săptămâni,  plângerea formulată de fostul procuror DNA Emilian Eva împotriva Inspectoratului de Poliţie Iași – Serviciul de Investigații Criminale, dezvăluie Grupul pentru Investigații Politice. Eva dăduse în judecată polițiștii judiciari care, în timpul perchezițiilor domiciliare de acum șase ani, îi confiscaseră două detectoare de metale pe care le deținea fără autorizație.

 

Potrivit GIP, în 25 iunie 2015, locuința și biroul din Iași ale procurorului Emilian Eva au fost percheziționate de foștii său colegi de la DNA. Procurorul Eva devenise celebru după ce fusese adus în structura centrală a DNA în mai 2007 special pentru a se ocupa de dosarul ICA. În decembrie 2008, imediat după ce dosarul ICA a fost trimis în instanţă, Eva a fost trimis înapoi la Iaşi.

Grupul de Investigații Politice arată că, în urma perchezițiilor făcute la Emilian Eva în 2015, polițiștii judiciari i-a confiscat sute de tablouri (multe dintre ele false), dar și alte obiecte pe care le deținea ilegal, printre care și cele două detectoare de metale. „Legea obligă deținătorii de detectoare de metale să obțină o autorizație de la Poliție, autorizație pe care procurorul Eva nu o avea”, arată sursa citată.

 

Cinci ani de judecată

 

DNA l-a reținut pe Emilian Eva în iunie 2015 și l-a trimis în judecată în septembrie 2015. În 2017, Înalta Curte l-a condamnat pe Eva, în primă instanță, la 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și operațiuni financiare incompatibile cu funcția. Atât DNA, cât și Eva au făcut apel împotriva sentinței, procesul fiind în prezent suspendat.

Între timp, Emilian Eva a încercat să recupereze bunurile care i-au fost confiscate la percheziții. Încă din 2016, el a dat în judecată Inspectoratul de Poliţie Iași – Serviciul de Investigații Criminale cerând să i se restituie cele două detectoare de metale. În fața judecătorilor, Eva a ridicat o excepție de neconstituționalitate, susținând că prevederile din Ordonanța de Guvern nr. 43/2000, privind protecția patrimoniului arheologic, prin care se stabilește obligativitatea unei autorizații pentru deținerea de detectoare de metale sunt neconstituționale. Prin Decizia nr. 32 din 4 februarie 2020, Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate ridicată de Eva.

După cinci ani de judecată, pe data de 12 iulie 2021, Judecătoria Iași s-a pronunțat în acest dosar, respingând plângerea fostului procuror DNA Emilian Eva. Bunurile care i-au fost confiscate la percheziții rămân confiscate. Conform Hotărârii nr. 8172/2012, magistratul judecător a dispus: „Respinge plângerea formulată de petent Eva Emilian în contradictoriu cu intimat IPJ Iași - Serviciul de Investigații Criminale”. Soluția nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel, la Tribunalul Iași, în 30 de zile de la comunicare. Acest proces a fost deschis în luna aprilie a anului 2016 și s-a judecat, pe fond, curs de șase termene.

 

×
Subiecte în articol: Emilian Eva procuror