x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Gemenii pedofili de la Timişoara, acuzaţi că au violat sugari

Gemenii pedofili de la Timişoara, acuzaţi că au violat sugari

de Carmina Pricopie    |    05 Sep 2022   •   07:45
Gemenii pedofili de la Timişoara, acuzaţi că au violat sugari

Adrian şi Alexandru Calapiş au 30 de ani. Sunt gemeni şi, de 13 ani, sunt acuzaţi, în mai multe rânduri, de fapte absolut îngrozitoare, din zona pedofiliei. Cele mai multe dintre ele dovedite, pentru care au şi fost condamnaţi. Dar cu suspendare. De fiecare dată, au scăpat în mod miraculos. Sunt fiii unui celebru avocat din Sânnicolau Mare, iar acum sunt acuzaţi din nou de monstruozităţi de neimaginat şi arestaţi.

„Se fac cercetări privind anumite infracţiuni referitoare la viaţa sexuală, faţă de Calapiş Alexandru şi Calapiş Adrian. Cei doi au calitatea de inculpaţi şi se află sub măsura arestului preventiv”, ne-a declarat Laurenţiu Todea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, care nu a putut sub nicio formă să ne dezvăluie alte detalii. Ancheta e una secretă, pentru că victimele sunt foarte mici. Deşi pare greu de imaginat, mulţi dintre copiii violaţi erau la data comiterii faptelor sugari, ne-au spus unele surse.

Primul care a ajuns anul acesta după gratii a fost Adrian. Acuzaţiile pentru care stă în arest sunt şocante. Fără precedent în România. Psihologul criminalist prof. univ. dr.Tudorel Butoi a analizat cazul celor doi fraţi şi ne-a declarat că „este foarte frapant şi interesant pentru criminologie că nu numai modul de operare este identic, ci şi că persoanele care în mod repetat finalizează această infracţiune sunt gemeni”.

Victimele, furnizate de bonă

În mai anul acesta, Adrian Calapiş a fost arestat împreună cu o femeie. Alexandra Colban este iubita ambilor fraţi şi era bonă în Timişoara. Potrivit unor surse din anchetă, victimele ar fi chiar copiii pe care Alexandra îi îngrijea. Ambii, şi Adrian, şi Alexandra, îi violau în maşina lui Adrian, cu care acesta făcea activităţi de taximetrie şi filmau totul. Adrian Calapiş a fost audiat alături de iubita sa mai multe ore, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara. Anchetatorii au rămas muţi când au văzut cu câtă seninătate povesteşte bărbatul cum a violat copiii. Nicio urmă de regret pe faţa sa. Două victime erau bebeluşi, altele nu aveau mai mult de 4 ani. Alte victime, fetiţe, de 12-14 ani, au fost agăţate pe reţelele de socializare. „Comportamentele celor doi tineri schiţează personalităţi cu disfuncţionalităţi în sfera sexualităţii”, spune Tudorel Butoi.

Fratele lui Adrian, Alexandru, fostul partener de fapte similare din perioada 2009-2013, a fost şi el arestat pe 30 august. El este acuzat doar de tentativă de viol și a fost testat cu detectorul de minciuni la IPJ Timiş. Tot aici va avea loc o confruntare esenţială în dosar. Iubita celor doi va fi pusă faţă în faţă cu Alexandru Calapiş. Pentru că femeia spune că i-ar fi livrat şi lui mai mulţi copii, în vreme ce bărbatul neagă.

Descoperirile șocante de la Sânnicolau Mare

Nimeni nu ar fi aflat nimic dacă o fată de 13 ani nu ar fi depus la începutul lui mai o plângere împotriva lui Adrian, acuzându-l de viol şi şantaj. Atunci, la percheziţii, acasă la Adrian, poliţiştii au găsit sute de videoclipuri în care Adrian şi iubita lui şi a fratelui său  apăreau violând copii. Anchetatorii au rămas şocaţi de numărul victimelor, dar şi de vârstele foarte mici. Pe mulţi dintre copii, investigatorii nici i-au identificat până acum. Părinţii celor cărora li s-a stabilit identitatea, toţi din Timişoara, au aflat de la anchetatori prin ce chinuri au trecut copiii lor. La 80 de kilometri distanţă, în oraşul Sânnicolau Mare, oraşul natal al gemenilor, comunitatea e în stare de şoc. Unul dintre băieţi, Alexandru, cânta în corul bisericii. „Doamne fereşte! Nici nu pot să cred aşa ceva!  M-aţi întristat. Nici nu m-am aşteptat la aşa ceva.Ce-am văzut eu la el, un copil deosebit. Ataşat de biserică, îi plăcea să vadă, să se roage, să se pună în genunchi, nu aş fi crezut să văd aşa ceva”, ne-a mărturisit preotul Călin Cioban.

Inculpații silitori și spăsiți scapă de pușcărie

Culmea e că Adrian şi Alexandru Calapiş au scăpat în 2014 sau au fost scăpaţi după ce au comis fapte similare. 3 ani cu SUSPENDARE pentru că au umilit 10 fetiţe. Pe cele 10 copile le-au urmărit, le-au încolţit, le-au obligat să se dezbrace, le-au fotografiat şi în unele cazuri s-au dezbrăcat şi ei şi le-au obligat să-i atingă. 3 ani cu suspendare. Atunci, Curtea de Apel Timişoara a ţinut cont de dovezile de îndreptare depuse în favoarea inculpaţilor la dosar chiar de către tatăl care i-a apărat pe cei doi. „Cu privire la inculpatul Calapiș Alexandru, instanța a reținut concluziile cuprinse în referatul de evaluare întocmit de Serviciul de Probațiune Timiş, conform cu care inculpatul s-a remarcat prin rezultate bune la învățătură, implicare în activități de factură prosocială, determinare în urmarea studiilor superioare. Totodată, instanța a avut în vedere atitudinea de regret pe care acesta a manifestat-o în cursul procesului penal cu privire la faptele săvârșite”, au motivat judecătorii decizia 748/2014, dată de Curtea de Apel Timişoara.

La fel şi în cazul geamănului: „Cu privire la inculpatul Calapiș Adrian, instanța a reținut concluziile cuprinse în referatul de evaluare întocmit de Serviciul de Probațiune Timiş, conform cu care inculpatul a avut pe parcursul anilor de liceu o conduită școlară exemplară, dând dovadă de interes și implicare în activitățile școlare și extrașcolare, implicându-se în activități de voluntariat și caritabile, fiind participant la olimpiade școlare și concursuri tematice. Totodată, instanța a avut în vedere atitudinea de regret pentru faptele săvârșite pe care acesta a manifestat-o în cursul procesului penal.”

O „deraiere” cu 10 fetițe traumatizate

Cel care a luptat pentru salvarea gemenilor de la puşcărie a fost chiar tatăl lor, un celebru avocat în Sânnicolau Mare. În perioada procesului, Nicolae Calapiş a vorbit atât în faţa judecătorilor, cât şi în faţa camerelor de filmat despre o rătăcire de moment a fiilor lui: „Convingerea mea personală e că a fost totuşi o deraiere în viaţa lor. Ei nu au fost nişte infractori. Au fost copii buni.”

O deraiere cu 10 victime, pentru care procurorii DIICOT au cerut atunci şi la instanţa de fond, şi la cea de apel, pedepse cu executare. O deraiere cu un plan bine pus la punct, care a lăsat 10 fetiţe cu sechele pe viaţă, descriu procurorii în rechizitoriu: „În fapt, în actul de sesizare a instanţei s-a reţinut ca debutul adolescenţei a reprezentat pentru fraţii Calapiş Alexandru şi Calapiş Adrian o descoperire a înclinaţiilor pedofile pe care o manifestau cu preponderenţă faţă de persoanele minore şi în special a celor care, datorită vârstei foarte fragede ( 7 ani, 8 ani şi 9 ani), le provocau o atracţie erotică irezistibilă, datorită vulnerabilităţii şi fragilităţii emoţionale caracteristice acestei vârste. Atraşi tot mai mult de acest gen de partenere, inculpaţii au conceput o metodă inedită de acostare a minorelor, aceasta constând în urmărirea fetiţelor neînsoţite de părinţi sau alte persoane majore care se deplasau de la unităţile şcolare spre domicilii, oferindu-le diverse sume de bani cu scopul efectuării de fotografii. "

Ajutați să recidiveze

În decizia dată, magistraţii Curţii de Apel Timişoara nici nu au aplicat spor de pedeapsă, iar daunele acordate de instanţa de fond au fost semnificativ diminuate. Tatăl a vândut averi, terenuri şi a achitat distracţia bolnavă a băieţilor: 58.000 de euro. „Raportat la ceea ce se întâmpla în practica judiciară zic eu că sunt puțin cam mari daunele”, spunea Nicolae Calapiş în urmă cu 8 ani. Acum, avocatul nu vrea să mai comenteze. Părinţii victimelor din trecut se uită şocaţi la televizor. Ce s-a întâmplat ACUM putea fi prevenit ATUNCI: „Sunt revoltat de ce se întâmplă în momentul de faţă, pentru că dacă era o decizie a instanţei mai drastică nu se mai ajungea să recidiveze”.

El este unul dintre cei 10 taţi care din 2013 doarme cu spaimă. Iniţial, bărbatul nu a vrut să vorbească. Nu a vrut să dezgroape demonii care-l bântuie. S-a răzgândit, tocmai ca judecătorii care pe vremea aceea nu au vrut să curme viitorul a doi tineri de 20 ani, să audă şi să vadă ACUM la ce s-a ajuns: „A fost un proces lung de recuperare. Nici nu nu cred că e sută la sută recuperat.”

Multe dintre victimele de atunci nu şi-au revenit nici acum. Unele, deja adulte, fac şi acum consiliere psihologică.

Şi nu e singurul dosar de care au scăpat gemenii. Chiar înainte de a fi condamnaţi cu suspendare în 2014, fraţii au mai fost cercetaţi într-un dosar penal. Acuzaţia a venit de la o adolescentă de 15 ani, care, de mână cu mama sa, a reclamat atunci la Poliţie că este permanent urmărită de bărbat. Era Alexandru Calapiş. Tatăl gemenilor a găsit o explicaţie la vremea respectivă: „Se pare că e o neînţelegere. El mergea la serviciu pe acel traseu.”

Iar dosarul a murit. Pentru că, spun poliţiştii, adolescenta şi-ar fi retras imediat plângerea.

×