x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Horodniceanu vs Poliția Rurală, la CSM

Horodniceanu vs Poliția Rurală, la CSM

de Ion Alexandru    |    11 Sep 2023   •   08:00
Horodniceanu vs Poliția Rurală, la CSM

Secția pentru Procurori de la Consiliul Superior al Magistraturii se va întruni, săptămâna aceasta, pe data de 13 septembrie, începând cu ora 10.00, pentru a judeca, în materie disciplinară, acțiunea disciplinară instrumentată de Inspecția Judiciară împotriva actualului vicepreședinte al CSM, care are și calitatea de președinte al Secției pentru Procurori, celebrul Daniel Constantin Horodniceanu. Este vorba despre episodul în care Horodniceanu a fost oprit, în această primăvară, în trafic de o patrulă de poliție. Pentru o acuzație similară adusă de Inspecția Judiciară unui alt procuror, Secția de Procurori de la CSM a dispus, în luna februarie a acestui an, excluderea din magistratură.

După câteva luni bune de la declanșarea anchetei disciplinare, Secția de Procurori de la CSM ia în discuție dosarul Inspecției Judiciare nr. 5/P/2023, vizând încălcarea de către Daniel Horodniceanu a articolului 271, literele „a” și „m” din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Conform raportului de inspecție, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, Horodniceanu „s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să-l aibă în public orice magistrat”.

Inspecția Judiciară arată, în materialul transmis CSM, că aceste fapte constituie abatere disciplinară prevăzută de articolul 271, litera „a” din Legea 303/2022, raportat la articolul 104 din Legea nr. 161/2003, republicată, cu modificările ulterioare. Potrivit textelor de lege citate, constituie abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții, sub aspectul faptului că „magistraților le este interzisă orice manifestare contrară demnității funcției pe care o ocupă ori de natură să afecteze imparțialitatea sau prestigiul acesteia.

Abaterea care i-ar putea crea mari probleme

A doua acuzație adusă lui Horodniceanu este mult mai serioasă și poate fi soldată cu o sancțiune aspră. Astfel, inspectorii judiciari vorbesc despre faptul că, de asemenea, „în timpul interacțiunii cu agenții de poliție, Daniel Horodniceanu și-a declinat și afirmat repetat faptul că este procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare, prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență, cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii”.

De data aceasta, aici, ar fi fost încălcată litera „m” a articolului 271 din Legea 303/2022, conform căreia constituie abatere disciplinară „folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil din partea autorităților sau intervențiile pentru soluționarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii”.

Precedentul Vasilescu, de la Slobozia

Recent, chiar sub conducerea lui Daniel Horodniceanu, Secția pentru procurori de la CSM a sancționat o astfel de abatere disciplinară cu excluderea din magistratură a unui procuror. Este vorba despre o Hotărâre adoptată la data de 22 februarie 2023, prin care i-a fost aplicată lui Mihai Laurențiu Vasilescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, sancțiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99, literele „a”, „n” și „t” din Legea 303/2004, forma anterioară a statutului judecătorilor și procurorilor.

La litera „n”, fapta pentru care Vasilescu a fost exclus din magistratură se referă exact la „folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil din partea autorităților sau intervențiile pentru soluționarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limitele cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii.

Potrivit articolului 273 din Legea 303/2022, sancțiunile disciplinare aplicabile judecătorilor și procurorilor pornesc de la avertisment, diminuarea indemnizației de încadrare brute cu până la 25% pe o perioadă de până la un an, mutarea disciplinară pentru o perioadă efectivă de la unu la trei ani la o altă instanță sau la un alt parchet, chiar de grad inferior, dar pot ajunge la retrogradarea în grad profesional, suspendarea din funcție pe o perioadă de până la 6 luni sau chiar la excluderea din magistratură.

Dialog halucinant: „Aveți tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de Crimă Organizată”

În mai 2023, Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de doi polițiști de la Poliția Rurală, pe raza județului Iași, moment în care vicepreședintele CSM s-a arătat foarte deranjat că polițiștii respectivi nu știau cine este. Redăm câteva dintre pasajele dialogului surprins pe înregistrare, chiar de membrii patrulei respective:

  • Daniel Horodniceanu: „Sunt procuror-șef Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoașteți? Dar de ce nu mă cunoașteți oare? Pe mine mă cunoaște toată poliția din județ”.
  • Polițist: „V-am oprit pentru că ne-ați depășit fără a efectua semnalul regulamentar. V-am văzut în oglindă”.
  • Horodniceanu: „Terminați-o cu prostiile. Dumneavoastră nu știți cu cine vorbiți. (…) Dar ce faceți dumneavoastră la ora asta? Faceți patrulă pe strada principală dintr-un sat? O să vorbesc cu șeful IPJ-ului. (…) Dumneavoastră căutați hoții pe câmp. Trebuie să vă învăț eu să vă faceți treaba sau ce? Vreți să vă învețe procuratura? (…) Dumneavoastră m-ați oprit pentru că am avut tupeul să vă depășesc. Dumneavoastră faceți cu mine chestii de genul ăsta? Nu văd cum aveți tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de Crimă Organizată a țării ăsteia!”.

Mai mult, Daniel Horodniceanu le-a atras atenția polițiștilor că a avut un rol determinant în creșterea salariilor din Poliție, în anul 2016, cu 15 la sută, după ce a vorbit personal cu Gabriel Oprea.

×
Subiecte în articol: Daniel Horodniceanu CSM